ZIJook.nl
Image default
Hobby en vrije tijd

Alles over Machu Picchu

De raadselachtige en mysterieuze Inca-stad Machu Picchu ligt op een bergkam 700 m boven de woeste Rio Urobamba op een hoogte van ongeveer 2400 m. Meer dan 400 jaar lang was Machu Picchu een “verborgen stad” totdat de ruïnes, overwoekerd door jungle, in 1911 werden herontdekt. Sinds 1983 staat het hele stadscomplex, inclusief de natuur eromheen, op de Werelderfgoedlijst. Het is een uitstekend voorbeeld van de cultuur van de Inca’s.

Machu Picchu bleef een “verborgen stad” voor bijna 400 jaar. Vele pogingen om de legendarische Inca-stad te vinden mislukten door het onbegaanbare terrein, de onbegaanbare Urobamba-vallei en de weersomstandigheden.

In 1911 kwam Hiram Bingham met een expeditie van de Yale Universiteit in de Verenigde Saten naar de Urobambakloof op zoek naar de “verloren stad van de Inca’s”, Vilcabamba. Deze stad werd beschouwd als het toevluchtsoord van de Inca’s, hun laatste schuilplaats. Een deel van de Inca schat werd verondersteld daar verborgen te zijn.

Op 24 juli 1911 leidde de plaatselijke bevolking Bingham en zijn expeditieleden door de ondoordringbare jungle naar de overwoekerde Inca-ruïnes die zich op een bergrug bevonden. Hij was ervan overtuigd dat hij Vilcabamba had gevonden. Maar in feite herontdekte hij een tweede “verloren stad,” Machu Picchu. De ruïnes van Vilcabamba werden pas in 1963 gevonden door de Amerikaan Gene Savoy  ongeveer 100 km ten noordwesten van Machu Picchu, ruïnes van 60 gebouwen van deze verzonken stad. Het is interessant dat deze ruïnes reeds in mei 1911 door Bingham werden ontdekt en Espíritu Pampa werden genoemd. Hij deed ze echter af als zinloos.

Het hele gebied van de Inca Trail met zijn valleien, steile en verharde Inca-paden, historische stenen trappen, bergen en Inca-ruïnes – ca. 350 km² groot – werd in 1981 door de Peruaanse regering onder natuurbescherming geplaatst. Het bewandelen van de Inca Trail is een hele uitdaging, weer eens iets anders dan wandelen in Oostenrijk. In 1983 werd dit beschermde gebied door de UNESCO opgenomen in het werelderfgoed van de mensheid. Het is een van de weinige gebieden op aarde waar zowel de cultuurschatten als de omringende natuur beschermd zijn.