ZIJook.nl
Image default
Vakantie

Wat doet een sauna met je huid?

Een dagje ontspanning nodig? Naar de sauna gaan kan je die ontspanning die je nodig hebt van je werk, school of privé leven wel even geven. Maar wat doet het nou allemaal met je? In dit artikel bespreken we wat de sauna allemaal met je lichaam doet.

Huid

Je lichaam reageert sterk op de hitte in de sauna. Je lichaam werkt hard om zichzelf af te koelen: je begint met zweten. Door de hoge temperatuur gaan de poriën open en verwijden de bloedvaten. Zo kan je huid goed gereinigd worden. Je verwijdert niet alleen vocht, maar ook overtollig talg en ander vuil. Uit een studie van dr. Doreen Kowatzki van de Universiteit van Jena toonde aan dat de sauna niet alleen reinigt, maar ook nog eens heel gezond is voor je huid: het versterkt de beschermlaag en hydrateert het stratum corneum. Het verstevigt ook echt je huid.

Gezondheid

Niet alleen je huid heeft voordeel van de sauna maar je gezondheid ook. Zo blijkt uit een onderzoek van de universiteitskliniek Charité in Berlijn dat een sauna het immuunsysteem verbetert en de bloedsomloop stimuleert en stabiliseert. Je lichaam reageert heftig op de hitte en kou van de sauna als je afkoelt en maakt daarom antistoffen aan. Regelmatige saunabezoeken helpen u te beschermen tegen verkoudheid, hoewel ze de symptomen niet verlichten als u eenmaal verkouden bent.

 

Onderzoekers van de Universiteit van Rurku in Finland ontdekten dat mensen die zes maanden lang twee keer per week naar de sauna gaan, na een maand 30 procent minder verkouden zijn dan mensen die nooit een sauna van binnen zien.

Hoe geniet ik van de voordelen?

Net gelezen heeft een sauna goede voordelen voor je. Maar hoe ga je daar gebruik van maken? Je kan natuurlijk één of twee keer per week naar de sauna gaan bij een wellnesscentrum of je haalt er zelf eentje. Deze kan je bijvoorbeeld in je tuin zetten. Neem bijvoorbeeld een sauna bij waterwellness.nu. Deze mensen hebben al jarenlange ervaring met het plaatsen van sauna’s en helpen je graag op weg!