ZIJook.nl
Image default
Zorg

Fysiotherapie behandelingen kunnen helpen bij vreselijke nek pijn, lees hier precies hoe eigenlijk

Baarmoederhalspijn en invaliditeit is een van de meest voorkomende problemen waarvoor mensen een fysiotherapeut raadplegen. Het eerste deel van het onderzoek is het achterhalen van de oorzaak van het ontstaan van de pijn en hoe deze zich sindsdien heeft gedragen. De oorzaak van de pijn is in ongeveer de helft van de gevallen duidelijk, maar de rest kan geen goed idee geven waarom de pijn is ontstaan. Waar de pijn is en hoe het zich gedraagt geeft de fysio aanwijzingen over waar de onderliggende pathologie zich zou kunnen bevinden en welke behandelingsaanpak zou kunnen zijn.

Het eerste onderzoek van de fysiotherapeut zal zich richten op de locatie en het soort pijn. Het is belangrijk om te begrijpen of de pijn specifiek is voor één plek of dat het ook andere delen van het lichaam treft. Als de pijn bijvoorbeeld intens en specifiek is, zou de fysiotherapeut vermoeden dat de oorzaak een slechte houding of een soort van degeneratief probleem kan zijn; aan de andere kant kan een doorverwezen pijn wijzen op een beknelde zenuw of een probleem elders.

De fysiotherapeut zal eerst grondig onderzoek doen naar de pijn

Omdat nekpijn een indicator kan zijn voor verschillende pathologieën zal de fysiotherapeut alle speciale vragen stellen zoals algemene gezondheid, medische voorgeschiedenis, gewichtsverlies, blaas- en darmcontrole, kwaliteit van de eet- en slaapgewoonten en medicijngebruik. Het objectieve onderzoek begint met het uittrekken van de bovenlichaamskleding van de patiënt en het bekijken van de houding van de romp, nek, schouders en armen. Een bochelende thoracale wervelkolom met afgeronde schouders en een stekende kin zijn een veel voorkomende houdingsafwijking die tot pijn kan leiden. Een goed voorbeeld van een fysiotherapie praktijk die erg goed onderzoek doen zijn die in Noord-Brabant Eindhoven. Je hebt bijvoorbeeld fysiotherapie praktijk CBTfysio die hier erg goed in zijn. Klik eens op de link om de website van deze fysiotherapie praktijk in Eindhoven te bekijken. 

Hoe gaat dit dan in zijn werk bij de fysiotherapeut?

Het bewegingsbereik van de baarmoederhals wordt getest om belangrijke informatie te verkrijgen over wat er zich in de nek afspeelt. De reactie op bewegingstesten helpt de fysio het soort nekpijnprobleem te begrijpen en hoe het te behandelen. Cervicale rotatie, flexie, extensie, zijwaartse flexie en retractie worden allemaal beoordeeld om te proberen het probleem te lokaliseren. Spierkracht, gevoel en reflexen worden getest om na te gaan of de zenuwgeleiding naar de armen goed werkt.

Manuele therapeuten zoals fysiotherapeuten leren mobilisatietechnieken en om de ruggengraatgewrichten te beoordelen wordt handmatige palpatie van de halswervelkolom gebruikt. Met behulp van de duimen of de hiel van de hand drukt de fysiotherapeut op de wervelingsprocessen of de zijgewrichten van de halswervelkolom. Dit maakt het mogelijk om enkele specifieke conclusies te trekken wanneer de pijnklachten op een bepaald ruggengraatniveau komen en niet op een ander. De behandeling zal op deze niveaus gericht zijn.

Mobilisatie technieken zijn een veel gebruikte vorm bij fysiotherapie praktijken

Mobilisatietechnieken zijn een kern van manuele vaardigheid voor fysiotherapeuten en abnormale gewrichtsmechanica, bekend als disfuncties, kunnen worden geïdentificeerd door palpatie van de belangrijkste ruggengraat- en facetgewrichten door de fysio. De behandeling kan gebruik maken van repetitieve kleine bewegingen om de pijn te verlichten en een normale beweging te stimuleren, tot krachtigere manipulaties die de gewrichten buiten hun typische bereik brengen en de beweging herstellen. Elke toename in beweging die door de behandeling wordt bereikt, wordt door middel van oefeningen thuis in stand gehouden.

Typische fysio-behandelingen zijn oefenprogramma’s, zenuwmobilisatietechnieken, correctie van een slechte lichaamshouding, pacingtechniek, segmentale mobilisatie van de romp en versterking van de diepe buigspieren van de cervicale wervelkolom. De compressie van de zenuwwortel van een cervicale zenuwwortel kan ernstige armpijn, slapeloosheid en angst van een cervicale hernia veroorzaken. Cervicale tractie kan de druk op het aangetaste segment verminderen en de pijn voldoende verminderen om het herstel te laten beginnen, hetzij door een fysiotherapeutische behandeling, hetzij door autotractie vanuit een tractiekit voor thuis.

https://www.cbtfysio.nl/uploads/AioQvSMr/EmmettTechniek.pdf