ZIJook.nl
Image default
Zorg

Hooikoorts behandelen op verschillende manieren

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van bloeiende bomen of planten. Hooikoorts noemen we ook wel pollenallergie, omdat de pollenkorrels (stuifmeel) de allergie veroorzaken. Door hooikoorts raken vooral de slijmvliezen van de ogen en de neus-, mond- en keelholte geïrriteerd. U kunt ook last hebben van algemene ziekteverschijnselen. Hooikoorst behandelen is gelukkig wel goed te doen. De duur van de hooikoortsperiode is wisselend. Dit komt door de verschillende bloeiperioden. Meestal krijgt u last van hooikoorts in de maanden mei, juni en juli (grasbloeiperiode), soms vanaf januari tot en met september (voorjaarsbomen, grassen en onkruiden).

Manieren van behandelen

Voor hooikoorts zijn er drie vormen van behandeling. Om hooihoorts te behandelen kun je kiezen voor preventieve behandeling: dit is behandeling om te voorkomen dat u klachten krijgt. Er bestaan vele soorten oogdruppels, neussprays, neusdruppels en inhalatievloeistoffen die ervoor kunnen zorgen dat de slijmvliezen van uw ogen, neus en longen minder snel en minder erg reageren op de pollenprikkels. Ook kun je keizen om hooikoorts te behandelen door een symptomatische behandeling: bestrijden van ziekteverschijnselen of symptomen met bijvoorbeeld antihistaminica en corticosteroïden (prednison). Uit de vele antihistaminica zoeken we een middel dat een optimaal resultaat oplevert en zo weinig mogelijk bijwerkingen heeft. Dit verschilt per persoon. En als laatst kun je kiezen voor immunotherapie: als preventieve en symptomatische behandeling onvoldoende effectief zijn.

Wat u zelf kunt doen bij hooikoorts behandelen?

Hooikoorts is niet helemaal te voorkomen omdat stuifmeel veel voorkomt. U kunt tijdens het hooikoortsseizoen uw klachten wel verminderen door het contact met stuifmeel zoveel mogelijk te vermijden. Bijvoorbeeld door de ramen van uw huis overdag zoveel mogelijk gesloten te houden, een zonnebril op te zetten als u naar buiten gaat of plaatsen te vermijden waar veel stuifmeel is, zoals duinen, tuinen, parken, weilanden en bossen. Daarnaast is het verstandig om geen snijbloemen, veldboeketten of ‘katjes’-dragende siertakken in huis te nemen. Zet ook geen sterk geurende bloemen of planten in huis. Zo kun je zelf maatregelen nemen om hooikoorts behandelen.