ZIJook.nl
Image default
Huishoudelijk

De praktische eigenschappen van verschillende raamfolies

Nog niet zo lang geleden was raamfolie alleen in één ondoorzichtige variant beschikbaar. Handig als tijdelijke raambedekking maar niet echt mooi en bovendien moest je het vrijwel altijd gebruiken in combinatie met andere soorten raambedekking zoals gordijnen. Maar de tijden zijn veranderd en de ontwikkeling heeft niet stil gestaan. Tegenwoordig zijn er veel verschillende raamfolies verkrijgbaar met uiteenlopende eigenschappen.

UV-werende en zonwerende raamfolies

Voor etalages is uv-straling misschien wel de grootste vijand. Je wilt als winkelier wel het daglicht binnen laten en het zicht niet belemmeren maar uv-straling kan de spullen in de etalage verkleuren. Dankzij de warmte van de zon kunnen meubels of andere spullen kromtrekken. Met een uv-werende folie blijft de ruit volledig doorzichtig maar blijven de spullen erachter goed beschermt. Bij een opslagruimte kun je ook verduisteringsfolie gebruiken. Deze is ondoorzichtig en houdt vrijwel al het zonlicht tegen.

Meer privacy zonder aan daglicht of uitzicht in te leveren

Privacy folie is de meest bekende vorm van raamfolie. Deze folie is vaak melkachtig wit en ondoorzichtig, terwijl het daglicht er wel doorheen komt. Squid raamfolie heeft vergelijkbare eigenschappen maar is gemaakt van textiel. Dat geeft het een mooie uitstraling en het is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Een andere optie is one way vision folie. Dankzij piepkleine gaatjes in de folie kun je er niet doorheen kijken van buitenaf maar kun je van binnen wel naar buiten kijken.

Isolerende en andere soorten raamfolie

Bij kantoorpanden wordt vaak spiegelfolie toegepast. Dankzij de spiegelende buitenkant is de kaatst de folie het zonlicht grotendeels terug waardoor het binnen minder snel opwarmt. Een andere raamfolie die wordt gebruikt is de inbraakwerende raamfolie. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zorgt deze raamfolie er niet voor dat het glas niet breekt. In plaats daarvan werkt het als een soort taaie lijm die de scherven bij elkaar houdt in het kozijn. Daarmee vormt het een barrière die het voor potentiële inbrekers moeilijker maakt om binnen te komen.