Misschien heb je wel eens gezien tijdens je vakantie in Oostenrijk of Duitsland, die leuke, van houtgemaakte huisjes met twee poortjes en bij elk poortje zit een figuurtje. Meestal zijn dat een mannetje en vrouwtje. Het huisje is een soort weer voorspeller. Als het vrouwtje naar buiten komt wordt het mooi weer. Komt het mannetje naar buiten dan gaat het regenen. Het weer voorspellen met een weerhuisjeWe noemen deze huisjes: weerhuisjes. Ze zijn ooit bedacht door een bewoner uit Duitsland. En ze zijn ongetwijfeld geïnspireerd op de koekoeksklokjes uit het Zwarte woud. Die zijn namelijk in exact dezelfde stijl gemaakt. Heel leuk, met veel kleine details. Zoals raampjes in het huisje en boompjes voor het huis. Vaak zit er aan de bovenkant van zo’n koekoeksklok ook nog een mooie hertenkop. Maar om even terug te komen op die weerhuisjes, dat ontwerp is ontstaan ergens in Duitsland en het is ook niet een standaard huisje. Er zijn verschillende soorten weerhuisjes zoals grote, kleine, verschillende kleuren en zelfs modellen in de vorm van een paddestoel. Met een weerhuisje kun je het weer voorspellen. Maar onthoudt, heel betrouwbaar is het niet.
Hoe werkt een weerhuisje dan?Hoe kan het dan dat dat mannetje of vrouwtje dan naar voren of achteren gaat, zul je je afvragen. Nou men gebruikt daar voor dat mechanisme een nep haar. En dat haar dat reageert op de luchtvochtigheid. Als je het precies wilt weten moet je even verder lezen bij: weerhuisjes, daar staat namelijk exact geschreven hoe het allemaal werkt.
Is een weerhuisje een betrouwbare weervoorspeller?Nee dat zeker niet! Het weerhuisje zal bij jou thuis binnen staan en binnen heb je ongetwijfeld de verwarming aan. Dit zorgt voor een warme en droge lucht. Het huisje zal daarop reageren en denken dat er mooi weer op komst is. En dat dus terwijl het buiten misschien staat te hozen. Je kunt er dus zeker niet 100% op vertrouwen, maar het blijven hele leuke hebbedingetjes. |