Zijook

Angst en paniekaanvallen therapie

Welke angst en paniek behandelingen zijn beschikbaar?

Er zijn verschillende bewezen behandelingen waarvan is gebleken dat ze helpen bij angststoornissen en paniekstoornissen. Denk aan:

 • zelfhulpmiddelen
 • gespreksbehandelingen
 • geneesmiddel
 • hoe krijg ik toegang tot de behandeling?
 • wat als ik me niet beter voel?

 

Hulpmiddelen voor zelfhulp

Een zelfhulpmiddel kan de eerste behandelingsoptie zijn die uw arts u biedt. Dit komt omdat het vrij snel beschikbaar is en er is een kans dat het je kan helpen om je beter te voelen zonder andere opties te hoeven proberen.

Zelfhulp kan worden geleverd door:

 • Werkboeken. Uw huisarts kan bijvoorbeeld bepaalde titels aanbevelen in een schema met de naam Lees goed-boeken op voorschrift. Dit schema wordt door de meeste lokale bibliotheken ondersteund, dus u kunt de boeken gratis gaan bekijken – u hebt niet echt een recept van een arts nodig.
 • Een computergebaseerd CBT-programma voor de behandeling van angst, paniek en fobieën, zoals Fearfighter. Fearfighter kost geld als je het privé gebruikt, maar in sommige gebieden is het gratis om te gebruiken op de NHS met een verwijzing van je huisarts.

Je kunt een bron aangeboden krijgen om door je eigen middel te werken, of op een cursus met andere mensen die soortgelijke problemen ervaren.

 

Gespreksbehandelingen

Als zelfhulpmiddelen waarschijnlijk niet helpen bij de angstproblemen die u ondervindt, of als u ze al hebt geprobeerd en ze niet hebben geholpen, moet uw arts u een praatbehandeling aanbieden. Er worden twee soorten praatbehandeling aanbevolen voor angst en paniek:

 • Cognitieve gedragstherapie (CGT) – dit is gericht op hoe uw gedachten, overtuigingen en attitudes uw gevoelens en gedrag beïnvloeden en leert u hoe u omgaat met verschillende problemen.
 • Toegepaste ontspanningstherapie – dit houdt in dat je leert hoe je je spieren kunt ontspannen in situaties waarin je normaal gesproken angst ervaart.

 

Ik kreeg de diagnose gegeneraliseerde angststoornis, depressie en OCD-kenmerken. Ik had bijna een jaar cognitieve gedragstherapie, wat erg nuttig was.

Geneesmiddelen

Uw arts zou u kunnen aanbieden om u midcatie voor te schrijven om sommige symptomen te behandelen. Sommige mensen vinden het handig om tegelijkertijd spreekbehandelingen en geneesmiddel te proberen, maar geneesmiddel zou niet het enige moeten zijn dat je wordt aangeboden.

Geneesmiddelen die mogelijk worden aangeboden, zijn onder andere:

 • Antidepressiva. Meestal zal dit een type zijn dat een selectieve serotonineheropnameremmer (SSRI) wordt genoemd, maar deze geneesmiddelen kunnen soms bijwerkingen zoals slaapproblemen veroorzaken of zich angstiger voelen dan voorheen. Als SSRI’s niet werken of niet geschikt zijn, kan u een ander soort worden aangeboden, een tricyclisch antidepressivum.
 • Pregabaline. In sommige gevallen, zoals als u een diagnose van gegeneraliseerde angststoornis (GAS) heeft, kan uw arts besluiten u een geneesmiddel voor te schrijven dat pregabaline wordt genoemd. Dit is een antiseizuurgeneesmiddel dat gewoonlijk wordt gebruikt voor de behandeling van epilepsie (een neurologische aandoening die epileptische aanvallen kan veroorzaken), maar die ook een vergunning heeft om angststoornissen te behandelen.
 • Bètablokkers. Bètablokkers worden soms gebruikt om de fysieke symptomen van angst te behandelen, zoals een snelle hartslag, hartkloppingen en trillen (trillen). Het zijn echter geen psychiatrische geneesmiddelen, dus ze verminderen geen van de psychische symptomen. Ze kunnen in bepaalde situaties nuttig zijn, bijvoorbeeld als u een fobie onder ogen moet zien.
 • Benzodiazepine tranquillizers. Als u een zeer ernstige angst ervaart die een significante impact heeft op uw dagelijks leven, kunt u een benzodiazepine-kalmeringsmiddel krijgen. Maar deze geneesmiddel kunnen vervelende bijwerkingen veroorzaken en kunnen verslavend werken, dus uw arts moet ze slechts voor een korte tijd in een lage dosis voorschrijven, om u tijdens een crisisperiode te helpen.
Meer weten over dit artikel : Bezoek dan de website