Tips voor jouw aanzetstaal


De meeste mensen hebben een verkeerde gedachten bij aanzetstaal. Ze denken dat het hun botte mes kan omzetten naar een scherp mes. Nee, dat is helemaal niet waar en dus volledig onjuist. Als jouw mes bot is geworden, dan is er niets wat je kunt bereiken met het aanzetstaal. 

Keukenmessen en aanzetstaal

Dus wat kan een aanzetstaal dan wel doen? Nou, als je keukenmes nog scherp genoeg is, dan kan het aanzetstaal ervoor zorgen dat het SUPER SCHERP wordt. Als je mes voortdurend gebruikt wordt, dan zal het op een gegeven moment zeker bot worden. Dus voordat je jouw keukenmes bot maakt moet je het aanzetstaal gebruiken om de perfecte vouw te houden. We raden je daarentegen in alle gevallen sterk af om een elektrische of andere statische slijper te gebruiken. Een wetsteen of diamant gevoerde aanzetstaal kan je ook beter niet gebruiken voor het aanzetten van je mes.

Deze laatste twee zullen de vouw op je mes namelijk volledig veranderen. Je kunt dit soort middelen gerust gebruiken voor het slijpen, maar niet voor het aanzetten van je vouw. Om je mes te slijpen plaats je het mes op een wetsteen. Het is erg belangrijk dat je een hoek aanhoudt van ongeveer 20 graden. Onthoud hierbij dat snelle bewegingen totaal geen meerwaarde bieden.

Als je mes eenmaal scherp is gemaakt op een wetsteen kan het weer met het aanzetstaal gebruikt worden. Het aanzetstaal is een stuk minder grof, dus kan het je mes extra verfijnen.

Herhaal het proces van de wetsteen vervolgens op het aanzetstaal. Haal het mes vijf tot tien keer langs het aanzetstaal. Het is erg belangrijk om een hoek van 20 graden aan te houden. Gebruik een kleine druk tijdens het aanzetten.

Dus zoals je kunt zien bieden aanzetstalen de perfecte toevoeging voor iedere super kok in de keuken. Als je al veel gebruik hebt gemaakt van je messen, dan kan je een wetsteen kopen zoals hierboven stond aangegeven. Een aanzetstaal is dan niet meer een optie. Je zult moeten kijken naar een wetsteen set voor het slijpen.