ZIJook.nl
Image default
Internet

Welke pannen kunnen het best in de oven?

Je hebt vast wel eens gehoord dat pannen in de oven kunnen. Maar nu moet je natuurlijk wel weten welke pannen dit zijn, niet alle pannen kun je zomaar even in de oven stoppen. Je pan in de oven doen is erg handig wanneer je gerecht nog even rustig moet nagaren. Daarnaast scheelt het je weer afwas, omdat je geen ovenschaal hoeft vies te maken. In dit artikel ga ik je vertellen welke pannen je in de oven kunt doen, waar je op moet letten, en hoe je een aangekoekte pan schoonmaken moet.

 

Waar je op moet letten

 

Wanneer je een pan koopt, staat er vaak een hele beschrijving bij. Maar helaas staat er niet altijd bij of hij ovenbestendig is. Mensen die een pan in de oven doen, gebruiken vaak een braadpan. Kunnen alle braadpannen in de oven? Nee, dat kan niet. Wanneer het niet duidelijk in de beschrijving staat, is het belangrijk om naar de materialen te kijken. Kijk dus of de materialen ovenbestendig zijn. Neem bijvoorbeeld pannen die volledig zijn gemaakt van metaal, deze kun je zonder problemen in de oven doen. Soms zie je bij duurdere pannen dat de handvaten niet van metaal zijn, maar deze kun je dan wel verwijderen zodat de pan in de oven kan. Bij de goedkopere pannen kan het metaal dunner zijn, het eten kan dan sneller aanbranden.

 

Pannen van gietijzer
De beste pannen voor in de oven, zijn pannen van gietijzer. Gietijzeren pannen hebben een dikke bodem, dit zorgt ervoor dat warmte beter geleidt. Let wel even op het handvat of dop van de deksel, deze kunnen soms van kunststof of hout zijn. Doe de pan dan zonder deksel in de oven, en dek hem af met aluminiumfolie, met de matte kant van de aluminiumfolie naar boven.

 

Geëmailleerd staal
Braadpannen van geëmailleerd staal kun je ook gerust in de oven plaatsen. Je kunt deze pannen herkennen aan de typische kleuren, namelijk zwart, oranje en rood. Je hebt ze vroeger vast wel eens bij oma op het gasfornuis zien staan.

 

Hapjespan

 

In sommige gevallen kun je een hapjespan in de oven plaatsen. Ook in dit geval geldt de regel “lees de beschrijving” of kijk naar de materialen.

 

Welke pan kan in de oven | een overzicht

 

  • Volledig metalen pannen
  • Gietijzeren pannen
  • Pannen van staal
  • RVS pannen
  • Pannen van aardewerk of tajine
  • Koperen pannen

Aangekoekte pan schoonmaken

 

Soms kan een pan flink aangekoekt raken, een aangekoekte pan schoonmaken kan een vervelend klusje zijn. Maar met een aantal middelen kun je hem gemakkelijk schoonmaken. Laat hem bijvoorbeeld weken met warm water en een schepje soda. Heb je geen soda? Dan kun je ook een vaatwastablet gebruiken. Aangekoekte melkresten kun je perfect reinigen met citroensap en heet water. Ook schoonmaakazijn in combinatie met koud water kan helpen. Na het gebruik van deze middelen kun je de pan vaak zo schoon vegen met een sponsje of afwasborstel. Meng niet alle middelen zonder kennis door elkaar, dit kan een pan beschadigen.

Meer weten over dit artikel : Bezoek dan de website