Zijook

Het rietendak door de jaren heen

Rieten daken werden vroeger ontzettend veel gedaan. De reden hiervoor kwam vooral doordat het de goedkoopste dak dekking was. Tegenwoordig is het dak dekken met riet vooral iets dat gedaan wordt door de mensen die in een duurdere segment huis wonen. De daken worden gemaakt van eenjarig riet. Ouder riet is niet geschikt voor het maken van een rieten dak. Na dertig tot veertig jaar moet het vervangen worden. Tegenwoordig is het ook mogelijk om het dak te laten bestaan uit gedeeltelijk dakpannen en gedeeltelijk riet. Rieten daken worden tegenwoordig vaak gemaakt door gespecialiseerde bedrijven. Deze riet- en strodekkers hebben dit als fulltime baan, maar vroeger waren ze ook nog rietsnijder en rietbinder.

Een rietendak is een stuk lichter dan dakpannen. Een kubieke meter riet weegt ongeveer 130 kilo per kubieke meter. Voor de dak constructie betekent dit dat het veel minder belasting heeft op de constructie. Daarnaast is riet ook een ontzettend goede warmte isolator. In de winter houdt het warmte vast en in de zomer wordt de warmte buiten gehouden. Het dak moet ongeveer 30 CM dik zijn, zodat het geen water doorlaat.

Wat betreft het brandgevaar. Een brandverzekering voor panden met een rieten dak kost meer dan een dak met dakpannen. Als de rieten daken zijn gedekt volgens een nieuw gesloten dak systeem met steenwolplaten dan is de premie vergelijkbaar met dat van een pannendak.

Een rieten dakbedekking kan, als het goed verzorgt wordt, een flinke tijd meegaan en het geeft toch wat extra’s in verhouding tot een pannendak. Het is toch net wat anders. Je ziet het tegenwoordig wel veel op het duurdere segment huizen. Het kan echter ook gewoon op een huis van een midden klas segment, daarop hoef je je dus niet af te laten schrikken. Er zijn een hoop bedrijven die je kunnen helpen met het rietdekken.

 

Meer weten over dit artikel : Bezoek dan de website