ZIJook.nl
Image default
Rechten

Wat je moet doen als een huurder niet betaalt

Als jij een pand verhuurt aan een huurder, dan is het natuurlijk belangrijk dat je een goede relatie met de huurder hebt. Je hoopt natuurlijk nooit problemen te krijgen, maar dat is helaas nooit helemaal gegarandeerd. Omwille van die reden is een huurovereenkomst tekenen dan ook zeer aan te raden. De kans is groot dat er bij eventuele problemen daar dan op terug kan worden verwezen. Zodat geschillen snel en gemakkelijk beslecht kunnen worden. Maar het kan ook zijn dat de huurder zijn huur niet gaat betalen, wat moet je in die gevallen doen? In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Herinnering sturen

Heeft je huurder niet betaald nadat de maand officieel ten einde is. Dan is het niet aan te raden om gelijk agressief of iets dergelijks te worden. Het kan immers zijn dat er iets aan de hand is. Misschien is de overboeking bijvoorbeeld verkeerd gegaan, misschien heeft de huurder het vergeten of is er iets anders aan de hand. In die gevallen is het in ieder geval aan te raden om eerst een herinnering te sturen. Meestal hoor je dan wel wat de er aan de hand is.

Aanmaning sturen

Krijg je op de je herinnering helemaal geen reactie? In dat geval kun je ook een aanmaning versturen. Dit is alsnog een herinnering, maar ook met eventuele verdere gevolgen die eraan verbonden kunnen zijn. In veel gevallen zorgt dit er wel voor dat de huurder gaat betalen, of in ieder geval gaat reageren, zodat je weet wat het probleem is.

Huurovereenkomst ontbinden 

Is er na de aanmaning nog steeds geen reactie gekomen van de huurder? In dat geval kun je aangeven dat je de huurovereenkomst gaat ontbinden. Dit is in die gevallen namelijk mogelijk, aangezien de huurder zich niet aan de verplichtingen houdt die zijn ondertekend. Nadat de huurovereenkomst is ontbonden, moet de huurder officieel het pand of huis uit. Het kan zijn dat er eerst een rechterlijke uitspraak aan te pas moet komen, voordat dit officieel gedaan kan worden.

 

Wil je meer informatie hierover? Kijk dan eens of huurrecht woning RechtNet Advocaten wat voor je is.