ZIJook.nl
Image default
Beauty en verzorging

Zo behoud je een goede mondhygiëne

De risico’s van een slechte mondverzorging worden nog weleens onderschat. Dan is de gedachte dat dit alleen van invloed is op het gebit. En natuurlijk heeft de mondhygiëne veel invloed op de kwaliteit van je tanden en kiezen, maar het effect gaat nog veel verder. Uit diverse onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat er een relatie zit tussen ernstige tandvleesontstekingen en hart- en vaatziekten. Ook de link met andere ziekten, zoals reuma en diabetes, is inmiddels aangetoond. Meer dan genoeg reden dus voor een goede mondverzorging! Gebruik deze tips om een goede mondhygiëne te behouden.

1.     Poets twee keer per dag

Deze tip is eigenlijk bij iedereen wel bekend, maar lang niet iedereen poetst ook echt twee per dag. En dat is jammer, want twee keer per dag poetsen met een fluoridetandpasta is echt een belangrijk onderdeel van je mondverzorging. Poets twee keer per dag, minimaal twee minuten per keer. Daarbij heeft het de voorkeur om elektrisch te poetsen. Kies je toch een handtandenborstel? Neem dan een borstel met zachte of medium borstelharen.

2.     Laat je gebit controleren

Laat je gebit halfjaarlijks controleren door de tandarts in Voorburg (of andere plaats). Tijdens deze controle worden niet alleen je kiezen en tanden gecheckt op gaatjes, maar kijkt de tandarts ook of eventuele kronen of vullingen nog in orde zijn. Daarnaast wordt ook gekeken naar je tandvlees en lippen, tong en slijmvliezen. Ook daarin kunnen namelijk afwijkingen ontstaan, die behandeling nodig hebben én je mondhygiëne kunnen beïnvloeden.

3.     Stook of flos

Alleen poetsen is niet genoeg om je tanden en kiezen goed schoon te houden. De interdentale plekken (de ruimtes tussen je tanden en kiezen) bereik je namelijk niet goed met een borstel. Daarom is het van belang om dagelijks flosdraad, ragers, of tandenstokers te gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Je kunt eventueel met je tandarts overleggen welke optie voor jouw gebit het meest geschikt is. Ben je onder behandeling van een orthodontist in Voorburg? Als je een beugel hebt is dagelijks stoken extra belangrijk, omdat er anders voedselresten in de beugel achterblijven.