ZIJook.nl
Image default
Auto’s en Motoren

Het afsluiten van de beste scooterverzekering

De scooterverzekering is een verzekering die zoals de naam al aangeeft specifiek in het leven is geroepen voor het verzekeren van een scooter. Net zoals de auto, de brommer en de motor is het zo dat ook scooters onder de noemer van de gemotoriseerde voertuigen vallen. Dit betekent in de praktijk concreet dat je voor het in het verkeer brengen van een scooter in Nederland een verzekering dient af te sluiten. Dat is overigens niet alleen in Nederland het geval, maar in het merendeel van de landen die deel uitmaken van de Europese Unie. Hoe dan ook dien je, je scooter dus minstens WA te laten verzekeren. Wat betekent dit nu echter precies en wat kan nu voor jou worden bestempeld als de beste scooterverzekering? We laten het je bijzonder graag ontdekken door middel van de onderstaande informatie!

            Wat is de scooterverzekering?

De scooterverzekering is zoals de naam natuurlijk reeds aangeeft een verzekering die je kan afsluiten voor je scooter. Het is evenwel in de praktijk helemaal niet zo dat de scooterverzekering slechts één soort verzekering is, integendeel. Het is mogelijk om deze verzekering af te sluiten in tal van verschillende vormen. We maken dan ook een onderscheid tussen de WA-verzekering, de WA+ beperkt casco en de WA+ volledig cascoverzekeringen. Voor welk type scooterverzekering je gaat kiezen is in de praktijk altijd afhankelijk van de eisen en wensen waarover je beschikt. De keuze die je maakt dient echter eveneens te gebeuren op basis van de scooter waarover je beschikt.

               Is de scooterverzekering afsluiten verplicht?

Er bestaat tot op de dag van vandaag nog steeds de nodige onduidelijkheid over het al dan niet verplicht zijn van de scooterverzekering. We kunnen op dit vlak stellen dat de scooter onder de gemotoriseerde voertuigen valt. Wat bedoelen we hier dan precies mee? Dat er hiervoor altijd een verzekering dient te worden afgesloten. De wettelijke verplichting die geldt is er overigens in de praktijk alleen maar voor de WA-verzekering. Deze verzekering dekt louter en alleen schade in die je veroorzaakt ten opzichte van derden. Dit betekent dat je voor schade aan je eigen scooter nooit kan rekenen op ook maar enige tussenkomst.

            Hoe kan je een scooterverzekering afsluiten?

Het afsluiten van een scooterverzekering is iets dat je kan doen bij nagenoeg elke verzekeraar. Voor elke verzekering die er bestaat voor gemotoriseerde voertuigen geldt namelijk niet alleen dat ze ongelofelijk populair zijn, daarnaast valt hier voor verzekeraars ook een behoorlijk financieel voordeel op te behalen. Het hoeft dan ook in het geheel niet te verbazen dat ze steevast op zoek gaan naar mogelijkheden om meer klanten voor deze verzekeringen aan te trekken. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een niet onaanzienlijke concurrentiestrijd is ontstaan. Net deze concurrentiestrijd kan leiden tot zeer interessante voordelen voor jou als klant.

 

Bij het afsluiten van een scooterverzekering moet je er wel rekening mee houden dat geen enkele verzekeringspremie honderd procent dezelfde kan zijn. Ook wanneer je een vergelijking gaat uitvoeren moet je nog altijd een bepaalde marge aanhouden voor de premies die je vermeld ziet staan. Dat is het gevolg van het feit dat de premie voor bijvoorbeeld een scooterverzekering altijd wordt bepaald aan de hand van meerdere factoren, namelijk:

 

  1. Het soort scooterverzekering die wordt afgesloten;
  2. De specificaties waar de scooter over beschikt;
  3. Het eventuele schadeverleden van de bestuurder;

 

Ga er dus niet zomaar vanuit dat je voor jouw scooterverzekering dezelfde lage premie zal kunnen betalen als je buurman. De kans dat, dat in de praktijk het geval zal zijn is namelijk vrij klein. Hoe dan ook, voor het afsluiten van een scooterverzekering zal je in principe in de praktijk zo goed als geen hinder ondervinden. Er bestaan immers heel veel mogelijkheden.

            Tips voor het afsluiten van jouw scooterverzekering

Heb jij er ook voor gekozen om een scooter te kopen? Dan moet je er rekening mee houden dat je deze verplicht zal moeten verzekeren. Deze wettelijke verplichting geldt zoals reeds vermeld wel uitsluitend voor de WA-verzekering. Door het afsluiten van deze scooterverzekering voldoe je dus niet alleen aan de wettelijke verplichting, daarnaast zal je ook nog eens verzekerd zijn van een zeer betaalbare verzekeringspremie. Wil je graag nog enkele extra tips krijgen voor het afsluiten van je scooterverzekering? Dan vragen we je graag om nog even het onderstaande overzicht te bekijken.

               1.) De WA-verzekering zal niet altijd voldoende zijn

In eerste instantie geven heel wat mensen die een scooterverzekering willen afsluiten de voorkeur aan de wettelijk verplichte WA-verzekering. Men kiest dan ook niet voor één van de meer uitgebreide scooterverzekeringen. In heel wat gevallen kan dit voldoende zijn. Er zijn echter ook situaties waarin dit absoluut niet het geval is. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een dure, nieuwe scooter hebt aangekocht. Ook wanneer je hebt geleend voor het aanschaffen van je scooter is dit eigenlijk niet aan te raden. Ben jij ook iemand die op jaarbasis een behoorlijke afstand aflegt met zijn of haar scooter? Ook in dat geval zal je merken dat de WA-verzekering wellicht niet de beste keuze is voor jouw scooter.

               2.) Herzie regelmatig even je scooterverzekering

Het afsluiten van een geschikte scooterverzekering is één ding. Het spreekt echter voor zich dat je noden op dit vlak na verloop van tijd kunnen veranderen. Omwille van deze reden is het een absolute aanrader om je scooterverzekering regelmatig te herzien. Enkel en alleen op die manier kan je rekenen op de beste polisvoorwaarden tegen de interessantste prijs voor wat het verzekeren van jouw scooter betreft.

               3.) Heb je eventueel nog nood aan extra dekkingen?

Voor het merendeel van de verzekeringen op de markt geldt dat je als verzekeringnemer de mogelijkheid hebt om nog één of meerdere extra dekkingen af te sluiten. De scooterverzekering vormt hier geen uitzondering op. Je kan er als verzekeringnemer dan ook bijvoorbeeld voor kiezen om een bestuurdersverzekering af te sluiten. Ook een extra rechtsbijstandsverzekering behoort tot de mogelijkheden. Heb jij het gevoel dat deze polissen voor jou een niet onbelangrijke meerwaarde kunnen betekenen? Dan kan je ze dus zeker en vast toevoegen terwijl je bezig bent je scooter verzekeren.