ZIJook.nl
Image default
Aanbiedingen

Fysiotherapie Vathorst bij stuitpijn

Pijn in het stuitje wordt door fysiotherapeuten ook wel stuitpijn of met in medische termen Coccygodynie genoemd. Is dit soort specifieke pijn een pijn die door fysiotherapie Vathorst kan worden verholpen is natuurlijk de grote vraag. Want je hoort of ziet er weinig over, maar je zult versteld staan van het aantal mensen dat hier last van heeft. Gelukkig is het antwoord hierop: Ja! Stuitpijn ontstaat vaak door meerdere uren achter elkaar zitten, zoals steeds meer mensen op het werk (moeten) doen. Vooral als je pijn hebt bij het zitten, is dat natuurlijk een groot probleem. Iedereen die ooit op zijn achterste is gevallen, weet wel wat het is. Stuitpijn maakt zitten ondraaglijk – soms zelfs liggen of opstaan. Toch is de meest voorkomende oorzaak van stuitpijn niet een gekneusd stuitbeen of een infectieziekte. Het typische symptoom van stuitpijn (coccygodynie) is een stekende, brandende pijn in het stuitbeengebied. Het kan ook uitstralen naar andere gebieden, zoals de heup, de lende en de anus. De getroffenen ondervinden meestal het meeste ongemak bij het zitten. Afhankelijk van de oorzaak en de ernst kan coccygodynie zelfs pijn in het stuitbeen veroorzaken bij het opstaan of gaan liggen.

Kenmerkende symptomen van stuitpijn

  • Trekkende, brandende pijn in het stuitbeen.
  • Uitstraling in de anale en lumbale regio mogelijk.
  • Pijn bij zitten, liggen en soms ook bij staan.
  • Pijn bij defecatie of geslachtsgemeenschap.

Het verloop van de stuitbeenaandoening varieert naargelang de oorzaak en de ernst. In de meeste gevallen is echter al na enkele dagen of weken een duidelijke verbetering merkbaar. Slechts in zeldzame gevallen houdt de pijn in het stuitbeen enkele maanden aan. In dergelijke gevallen bestaat het risico van chroniciteit en daarom is het absoluut noodzakelijk een professional te raadplegen. Om de fysiotherapeut in staat te stellen een eenduidige diagnose te stellen, wordt eerst een anamnesegesprek gevoerd, waarin de patiënt het verloop van de pijn en de ziekte gedetailleerd moet beschrijven. Tenslotte wordt een lichamelijk onderzoek verricht. Als de druk op het stuitbeen pijnlijk is, is het bijna zeker coccygodynie.

Uitsluiting andere ziekten

Om andere ziekten uit te sluiten of om de oorzaak nauwkeuriger te bepalen, kan een echografisch onderzoek, een CT-scan of een MRI ook nuttig zijn.

Behandeling en therapie van stuitpijn

Stuitpijn wordt meestal behandeld door de symptomen te verlichten en het zelfgenezingsproces te versnellen. Conservatieve methoden zoals fysiotherapie, manuele therapie, chiropractie, osteopathie, acupunctuur hebben al bewezen de gouden standaard te zijn. Maar ook kan warmte en ontspanning kan worden toegepast.

Gerelateerde artikelen

MR16 LED lampen kopen

Een speeltuin kopen voor uw bedrijf doet u hier

Machinaal straten op milievriendelijke wijze