ZIJook.nl
Image default
Zakelijke dienstverlening

Beste hoogte voor het beeldscherm

Veel mensen kampen met klachten als gevolg van beeldschermwerk en een verkeerde houding. Een goede houding voorkomt klachten zoals pijn in de onderrug, pijnlijke nek en schouders en zere polsen. Het goed instellen van uw beeldscherm is van belang om klachten te voorkomen.

 

Beste hoogte van het beeldscherm

De bovenkant van uw beeldscherm vormt een rechte lijn met uw ogen en is op een afstand van 50 tot 70 centimeter geplaatst. U moet loodrecht op uw beeldscherm kunnen kijken. Is uw bureau niet goed instelbaar, dan gebruikt u een pc houder. Door te kiezen voor een pc houder onder uw bureau zorgt u ook nog eens voor een opgeruimde werkplek. Naast het gebruik van een desktop computer worden laptops steeds populairder. Een laptop kent veel voordelen, maar ergonomisch heeft een laptop wel beperkingen. Doordat het toetsenbord en het scherm aan elkaar zitten, dwingt dit u om in een gebogen houding te werken. Om toch op een gezonde en productieve manier te werken aan uw laptop gebruikt u een laptophouder. Een laptophouder is er in verschillende uitvoeringen, onder uw blad en op uw bureaublad. Uw ogen raken minder snel vermoeid bij donkere tekens op een lichte achtergrond en voorkom dat er licht van boven invalt op uw beeldscherm.

Uw werkplek

Het instellen van het beeldscherm is niet het enige wat belangrijk is om klachten te voorkomen. Het is belangrijk om uw hele werkplek goed in te stellen. Uw stoel en bureau moeten goed ingesteld zijn. Daarnaast kunt u ook klachten voorkomen door voldoende te bewegen. Ook is het belangrijk om een goede houding aan te nemen. Werk met ontspannen schouders, afhangende bovenarmen, met niet teveel buiging van de pols en zet uw voeten plat op de vloer.

Stoel en bureau instellen

Als u uw werkplek instelt, begint u met uw stoel. Na het instellen van de stoel, past u de hoogte van het bureau en de opstelling van het beeldscherm aan. De rugleuning staat vast en rechtop, zodat uw rug en bekken voldoende ondersteuning hebben. Uw bovenbenen en onderbenen maken samen een hoek van 90 graden. Na het instellen van de hoogte, past u de armleuningen aan. De elleboog moet ook in een hoek van 90 graden staan als deze op de armleuning ligt. Als u een bureaublad heeft dat in hoogte verstelbaar is, moet deze verstelbaar zijn tussen 62 en 82 centimeter. Een vast werkblad moet een hoogte hebben van ongeveer 75 centimeter.

 

Voldoende bewegen

Niets is zo verleidelijk om in dit digitale tijdperk die ene collega snel een mailtje te sturen in plaats van even langs te lopen. Het is belangrijk om tijdens uw werkdag ook regelmatig even achter uw bureau weg te gaan en in beweging te komen. Dat kan een praatje met een collega zijn, maar ook een bezoek aan de koffieautomaat en neem eens wat vaker de trap.

Daarnaast kunt u ook achter uw bureau oefeningen doen. Het is van belang dat u uw beeldschermwerkzaamheden na elk uur tien minuten onderbreekt. Vergeet u dit in alle drukte, dan is het aan te raden om een anti-RSI-programma te gebruiken. Deze pauzesoftware dwingt u om uw werk even te onderbreken. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig van houding te wisselen. Beeldschermwerk zou maximaal zes uur per dag in beslag moeten nemen. Een goede werkhouding en een goed ingerichte werkplek gelden ook voor uw beeldschermactiviteiten in uw vrije tijd. Zorg dus thuis ook voor een goed ingerichte werkplek.

https://www.humanoffice.nl/producten/Ergonomische-oplossingen/Laptophouder