Welke lamp past goed boven een salontafel?

Als het gaat om de verlichting van je woonkamer mag een lamp boven de salontafel niet ontbreken. Een salontafel lamp biedt vorm, functie en sfeer. Maar wat kies je? Een plafondlamp of liever een hanglamp? Ga je voor functie of voor sfeer?

 

De keuze tussen een hoge plafondlamp en een lage hanglamp wordt bepaald door het doel van de lamp. Wil je hem als basisverlichting gebruiken? Kies dan voor een plafondlamp, die een flink stuk van je kamer verlicht. Gaat het je meer om sfeer, kies dan voor een mooie hanglamp die je kunt dimmen.

 

Waar let je op bij het kiezen

Soms hoef je niet te kiezen en kan de salontafellamp zowel als basisverlichting als sfeerverlichting worden ingezet. Een groot voordeel van zowel de plafond als de hanglampen is dat ze voorzien zijn van een energiezuinige ledlamp. Kun je een led lamp dimmen met gewone dimmer? Zeker! Je hoeft dus niet een speciaal bij de lamp passende dimmer aan te schaffen. Een dimmer zorgt voor meer mogelijkheden: helder als het nodig is, gedempt als het kan.

 

Een lamp boven de salontafel kan ook heel functioneel ingezet worden. Om dat mooie fotoboek uit te lichten bijvoorbeeld of om helder licht werpen op je huisgemaakte tapas. Soms wordt gekozen voor een ventilatorlamp, die in de zomer verkoelt en in de winter de warme lucht naar beneden duwt.

 

Daarnaast maakt een goede salontafellamp je interieur af. Kies bijvoorbeeld voor een plafondlamp die qua kleur of vorm overeenkomt met de andere lampen in je kamer. Of gebruik een uitbundige hanglamp als blikvanger. Kies eens voor het onverwachte! In een strak interieur zal een forse designlamp de nodige bewondering van je gasten oogsten. Een art deco hanglamp kan erg mooi staan in een landelijk interieur. En een interieur waar veel te beleven is op het gebied van structuur en textuur kan baadt hebben bij een rustig gouden plafondlamp.

Meer weten over dit artikel : Bezoek dan de website