ZIJook.nl
Image default
Woning en Tuin

Waar kan je rekening mee houden bij het gebruiken van een houtkachel?

De warmte die van een houtkachel afkomt is erg sfeervol. Op het moment dat je zelf haardhout gaat gebruiken om vuur te maken, zijn er een paar dingen die je kunt doen om optimaal te kunnen genieten van de houtkachel. We geven in dit artikel een paar haardhout tips, dus lees verder als je benieuwd bent!

Gebruik gedroogd hout

Wanneer hout net gekapt is, kan het vochtpercentage van het hout oplopen tot 50-60%. Dit percentage is niet altijd hetzelfde en verschilt per jaargetijde en per houtsoort. Wanneer je  vochtig hout opstoken, verbrandt je dus grotendeels vocht. Hierdoor kan je aanslag krijgen in de kachelpijp, die bij een te hoge temperatuur kan branden zodat een schoorsteenbrand ontstaat. Om deze reden is het erg belangrijk om gedroogd hout te stoken. De haardblokken van Golden Flame zijn goed gedroogd, waardoor het vochtpercentage onder de 20% ligt. 

Het vuur aanmaken

Wanneer je het vuur aanmaakt, kun je het beste beginnen met kleine stukjes hout kruislings op een stapel leggen. Let erop dat er tussen het hout voldoende ruimte zit voor lucht en vlammen, want dat moet er goed tussen kunnen komen. De luchttoevoer moet ook goed zijn. Wanneer je dit gedaan hebt, kun je het vuur aansteken. Dit gaat het makkelijkst wanneer je aanmaakblokjes gebruikt. Zodra het hout goed brandt, kan je grote blokken hout op het vuur leggen. Als het goed is heb je nu een mooi vuurtje!

De schoorsteen schoonhouden 

Op veel plekken in Europa is het verplicht om je schoorsteen zo nu en dan schoon te laten maken. In Nederland is dit niet verplicht, maar het is wel verstandig om elk jaar de schoonsteen te vegen of te laten vegen. Voorkomen is namelijk altijd beter dan genezen. Wanneer er iets mis gaat met je kachel, moet je bij veel verzekeringsmaatschappijen aantonen dat de schoorsteen goed onderhouden is. Je moet dan dus kunnen aantonen dat de schoorsteen niet heel lang geleden geveegd is. Houd dit dus goed bij.