ZIJook.nl
Image default
Woning en Tuin

Het verschil tussen een aanbouw en een uitbouw

Vaak worden de woorden aanbouw en uitbouw door elkaar gebruikt en wordt er gedacht dat het hetzelfde betekent. Ze hebben beiden te maken met het bouwen van extra ruimte aan een huis. Dit wordt gebouwd op eigen grond en in beiden gevallen is het belangrijk om te checken of je een vergunning nodig hebt. De vergunningsregels zijn bij een aanbouw en bij een uitbouw precies hetzelfde. Maar toch zitten er wat verschillen tussen uit- en aanbouwen die we in dit artikel met je bespreken. 

Een uitbouw

Bij een uitbouw gaat het om het groter maken van de huidige leefruimte. Dit kan zijn in de eetkamer, keuken, woonkamer, garage of erker. Bij een uitbouw wordt de gevel doorgebroken om de woonruimte groter te maken tot één grote ruimte. De leefruimte van het huis wordt door een uitbouw dus vergroot. Het is niet zo dat er een nieuwe constructie aan de woning wordt vastgemaakt. 

Een aanbouw

Bij het maken van een aanbouw van je huis door de Aanbouwexpert, wordt er een nieuwe constructie aan het huis vastgemaakt. Er is dan dus meer ruimte in de woning, maar deze ruimte zorgt niet per se voor extra leefruimte in bijvoorbeeld de woonkamer. De ruimte in de aanbouw wordt gezien als een losse ruimte die aan het huis is toegevoegd. Voorbeelden van een aanbouw zijn: een carport, glazen serre, bijkeuken of garage naast het huis. Vaak zit de woonkamer of de keuken wel verbonden met de aanbouw door een deur, maar de leefruimte en de aanbouw blijven wel twee aparte ruimtes. Een aanbouw is dus wel iets anders als een uitbouw. Daarom is het belangrijk tijdens het maken van een keuze tussen een aanbouw en uitbouw goed de verschillen te weten. 

De kosten 

Veel mensen denken dat de kosten voor een aanbouw hoger zijn dan de kosten voor een uitbouw. Dit is niet altijd het geval. De kosten verschillen helemaal niet zoveel van elkaar terwijl veel mensen dat wel verwachten. De kosten zijn altijd afhankelijk van de grootte, de materiaalkeuze en de fundering. Bij het maken van de keuzes zal er vaak een afweging gemaakt worden tussen uitstraling en prijs.