ZIJook.nl
Image default
Woning en Tuin

Bouwtips uit de praktijk – ook voor tiny houses

Een eigen huis zonder financiële afhankelijkheid: Veel mensen volgen de trend van de downsizing en kiezen voor een containerwoning. Die zich toewijden aan het minimalisme, daarvoor is deze levende vorm ideaal. Of het nu gaat om een mini-huis of eencontainerwoning: Veel aspecten van het normale huis bouwen zijn ook relevant bij de bouw van deze containerwoningen.

 

 


 

Kant en klare container woningen

Op de container woning markt zijn er nu enkele fabrikanten die kant-en-klare containerwoning oplossingen aanbieden. De meeste gebouweigenaren benaderen het bouwproject echter met speciale wensen en zeer individuele behoeften, zodat gerichte planning en uitgebreid overleg met de architect en/of de fabrikant onontbeerlijk zijn. Ook al is de bouwfase uiteindelijk goed verlopen, dan nog moet de eigenaar van een gebouw zelf bij de keuze voor een gerenommeerde fabrikant rekening houden met één ding: de bijna onvermijdelijke behoefte aan verbetering. Dit moet zoveel mogelijk worden voorkomen voordat u er intrekt, omdat een latere omschakeling vaak veel vuil en onnodige kosten met zich meebrengt. De volgende tips, die wij voor u hebben samengevat, moeten ook in acht worden genomen:

  • Tip 1: Neem vroegtijdig contact op met andere “Containerwoning”-bouwers en informeer jezelf in blogs, forums of Facebook-groepen over het gebouw en de valkuilen die je moet vermijden!
  • Tip 2: Als de mogelijkheden het toelaten: Creëer een 3D ontwerp (CAD) om een beter gevoel te krijgen voor de beschikbare ruimte! Zo kunt u de indeling van de ruimte duidelijk zien en het interieur veiliger maken.
  • Tip 3: Veel containerwoning bouwers klagen vroeg of laat over een gebrek aan opbergruimte – denk vroeg aan stallingsruimte voor fietsen of tuinmeubilair!
  • Tip 4: Denk aan buitenverlichting en eventuele inbraakbeveiliging! De zogenaamde “SKG” is geschikt voor alle ramen en deuren of balkons – dit kost maar weinig meer en is verkrijgbaar in de doe-het-zelfzaak.
  • Tip 5: Het is zinvol om uw bestaande appartement of woning te annuleren of te ontbinden kort voordat u er daadwerkelijk intrekt. Plan de bouwtijd royaal – want het Pareto-principe geldt ook voor de woningbouw: 80% van de werkzaamheden wordt in 20% van de tijd uitgevoerd, de overige fijnere punten en reparaties vereisen echter 80% van de tijd.
  • Tip 6: Zelfs als een Tiny House financieel niet vergelijkbaar is met een conventioneel huis, moet je een vroeg en realistisch financieel plan maken. In geen geval mag een financiële buffer ontbreken, bijvoorbeeld voor aankopen zoals buitenvoorzieningen (verlichting, zitplaatsen, hangmat, enz.) of binneninrichting.
  • Tip 7: Om een zo realistisch mogelijke planning te kunnen maken, is het de moeite waard om al in een vroeg stadium aanbiedingen voor uw vakantiehuis te krijgen. Hoeveel kost een meester-timmerman? Hoeveel kost het materiaal? Wat schat een vakman in voor de installatie van loodgieterij en elektrotechniek? Om aanbiedingen te vergelijken, is het de moeite waard om een kijkje te nemen op overeenkomstige internetportalen.
  • Tip 8: Vertrouw niet op mondelinge afspraken met ambachtslieden, meestertimmerlieden of bouwbegeleiders, maar leg alles schriftelijk vast. In het normale geval zouden hier geen complicaties mogen optreden, maar in de noodsituatie helpt een document, waar men naar kan verwijzen.
  • Tip 9: De bouw van een tiny house is niet zo vervelend en uitgebreid als de bouw van een stadsvilla, maar de volgende regel geldt nog steeds: kijk naar de vingers van de betrokken ambachtslieden en controleer het liever nog een keer dan te weinig. Het is aan te raden om een bouwkundige in te schakelen voor de oplevering van elke woningbouw, zelfs voor containerwoningen of Tiny Houses.
  • Tip 10: Een vaak onderschat detail dat alleen in het dagelijks leven wordt opgemerkt: Voor ramen waar regelmatig langere ventilatietijden te verwachten zijn (badkamer, keuken, slaapkamer), moet bij de planning al rekening worden gehouden met insectengaas voor de ramen. Professionele oplossingen zijn gewoon effectiever (en aantrekkelijker) dan netten die achteraf met klittenband worden bevestigd.