ZIJook.nl
Image default
Tuin en buitenleven

Een natuurlijk zwembad in je tuin? Hier 3 tips voor het aanleggen van je eigen droom zwemvijver!

Luxe, ontspanning en het ultieme gevoel van vrijheid in je eigen tuin. Dit is allemaal mogelijk met je eigen zwemvijver! Een eigen zwemvijver hebben wordt steeds populairder. En dat is logisch! Het is de perfecte combinatie van een privé-zwembad en een prachtige plantenvijver in éénEen zwemvijver brengt naast dat het er adembenemend uitziet, ook veel voordelen met zich mee. Wij hebben daarom drie handige tips die je op weg helpen bij het aanleggen van je eigen zwemvijver.  

 
1: Begin met ontwerpen! 

Je droom op papier zetten is nog wel een van de belangrijkste dingen die je moet doen! Haal je creatieve zelf naar boven en probeer een ontwerp te maken op basis van je wensen hoe je zwemvijver eruit moet komen te zien. Op welke plek in de tuin wil je de vijver hebben? Hoe groot moet het zijn? Hoe diep moet de vijver zijn? Wat wil je er allemaal mee doen? Zodra dit allemaal duidelijk is kan een hoveniersbedrijf je wensen tot vervulling brengen en je ontwerp compleet maken! 

2: De verschillende filter systemen 

Voordat je een verfrissende duik kan nemen in je eigen zwemvijver is het belangrijk om te weten welk filter systeem van invloed is bij het aanleggen van je zwemvijver. Dit zijn bijvoorbeeld het up-en of downflow systeem. Deze systemen zijn nodig om je zwembad goed zuiver en schoon te houden. Het meest eenvoudige systeem is het down-flow systeem. Dit systeem heeft de manier van het zuiveren van het water van de natuur gekopieerd. Het filter pompt het water dat zich bovenop bevindt weg en brengt het terug de vijver in. Het up-flow systeem is exact het tegenovergestelde. Het filter pompt het water van onderen naar boven het water in. Welke filter geschikt is, is afhankelijk van je de diepte en grootte van je vijver. Evenals de hoeveelheid bomen en planten die rondom de vijver bevinden.  

3: Onderhoud van een zwemvijver 

Krijg je al zin om te gaan zwemmen in je eigen natuurbad? Wees gerust, het onderhoud van een zwemvijver is minimaal! De natuurlijke balans in het water is fundamenteel voor je vijver. Dit is makkelijk te behouden door een goede plantenfilter in je vijver te bevestigen. Dit zorgt ook voor glashelder water. Daarnaast is regenwater ook van essentieel belang. Vul dit regelmatig aan, zodat de ph-waarden goed op pijl blijven. Het leven in en rondom de vijver is ontzettend belangrijk. Wanneer de kikkers, vissen, salamanders en waterspinnetjes zich goed kunnen vermaken in jouw zwemvijver, verdwijnen zowel de muggen als de muggenlarven en watervlooien uit je zwemvijver.