ZIJook.nl
Image default
Bedrijven

Hoe kies je de juiste sfeerverlichting

Verlichting is een erg belangrijk onderdeel in huis. Het is niet alleen maar praktisch, maar het geeft een ruimte ook meteen meer sfeer. Mits je de juiste verlichting gebruikt natuurlijk! Te veel verlichting kan een ruimte namelijk ook onpersoonlijk en kil maken en te weinig verlichting wordt snel somber. Maar hoe kies je nu de juiste verlichting zodat het in balans is? Wij vertellen je er meer over in dit artikel!

 

Maak een lichtplan

Ten eerste is het goed om een lichtplan te maken. Hierin leg je als het ware vast over welke lampen een ruimte nu beschikt en waar er nog lampen bij moeten komen. Zo maak je een juiste balans en zorg je ervoor dat alle hoeken en plekken goed verlicht zijn. Houd hierbij natuurlijk ook rekening met stopcontacten en schakelaars. Vervolgens kun je op een plattegrond of tekening een cirkel zetten waar er nog lampen moeten komen. Nu kun je gericht op zoek gaan naar lampen!

 

Wat voor soort sfeerverlichting?

Als je op zoek bent naar sfeerverlichting, zijn er alsnog veel soorten lampen waar je uit kunt kiezen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een dimbare plafondlamp, leuke spotjes in de keuken of een lampje voor op een bijzettafel? Verder is de kleur van het licht ook erg belangrijk. Voor sfeerlicht kun je het beste kiezen voor warm licht in plaats van fel wit licht. Tegenwoordig is slimme verlichting ook erg populair. Deze verlichting kun je op afstand bedienen via een app op je telefoon en zo kun je ook kleuren en de lichtintensiteit instellen. Ben je benieuwd? Neem eens een kijkje naar het starterspakket Philips Hue. Hier zitten al de benodigde spullen in, waarmee je lichtgroepen in huis op elkaar kan aansluiten en kan bedienen via de app.

 

Interieurstijl

Bij het kiezen van verlichting, is het wel zo handig als dit past bij de rest van je interieur.

Heb je gekozen voor een moderne of juist industriële stijl gekozen? Probeer je verlichting hier dan ook op aan te passen. Als je een moderne, industriële of Scandinavische inrichting hebt staan lampen met grijze en zwarte tinten heel mooi. Voor sfeerverlichting binnen kun je bijvoorbeeld kiezen voor een stalen lamp of een lamp met een robuuste kap er omheen. Heb je meer een landelijke stijl? Dan kun je beter gaan voor lampen met een zachte uitstraling in de kleuren wit, beige, bruin of groen. Materialen zoals bamboe en riet staan hier heel mooi bij.