ZIJook.nl
Image default
Gezondheid

Wat kun je doen met een behandeling voor astma?

Wie astma heeft, moet daarmee leren omgaan. Dat is niet makkelijk. Astma is voor iedereen anders. Gevoelens van boosheid, verdriet of angst zijn daarbij heel normaal. De meeste mensen met astma kunnen met de juiste astma behandeling een normaal leven leiden. Probeer een goede balans te vinden. Richt u vooral op wat u nog wel kunt, maar houd rekening met wat niet meer lukt.

Een behandeling astma

Als u astma heeft, komt u voor lastige keuzes te staan. Bijvoorbeeld als u hobby’s heeft die een astma-aanval kunnen veroorzaken. Of als astma het uitoefenen van uw beroep moeilijk maakt. Het is soms nodig om uw huis of werkplek aan te passen. Bijvoorbeeld als u overgevoelig bent voor huisstofmijt. Of als u een werkplek heeft waar uw klachten erger worden. Bijvoorbeeld door slechte ventilatie. Ook kan een behandeling astma daartegen helpen. U vraagt zich af wanneer uw klachten nog aanvaardbaar zijn. Wat heeft u nodig van vrienden, familie en collega’s? Iedereen probeert op zijn eigen manier om te gaan met astma. Om antwoorden te krijgen op uw vragen, kunt u zelf informatie verzamelen. Bijvoorbeeld door te praten met andere mensen met astma.. Zij kunnen u steunen. Het uitwisselen van ervaringen levert vaak waardevolle tips op voor behandeling van astma.. U kunt ook gaan praten met uw huisarts, praktijkondersteuner of longverpleegkundige.

Wat kunt u zelf doen?

Een gezonde, sportieve manier van leven helpt om uw klachten te verminderen. Dat geeft een goed gevoel. Bovendien maakt het u onafhankelijker van een behandeling astma. De meeste mensen met astma kunnen met een goede behandeling een vrijwel normaal leven leiden.  Zelf actie ondernemen om uw leven met astma beter te maken noemen we zelfmanagement. Denk hierbij aan voldoende bewegen, goed eten en niet roken. U leeft 24 uur per dag met uw astma en weet dus beter dan wie ook wat uw klachten, mogelijkheden en beperkingen zijn.