ZIJook.nl
Image default
Gezondheid

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie behandelt beperkingen in het vermogen van het lichaam om te bewegen en te functioneren en is een medisch voorgeschreven geneesmiddel. Het is een nuttige aanvulling en soms een alternatief voor een operatie of geneesmiddelen. Fysiotherapie omvat fysiotherapeutische oefeningen, maar ook fysische maatregelen, massages en manuele lymfedrainage.

Fysiotherapie kan intramuraal (in een ziekenhuis, revalidatiecentrum, enz.) of poliklinisch (in een fysiotherapiepraktijk) worden uitgevoerd. Er is ook mobiele fysiotherapie. In dit geval komt de fysiotherapeut naar de patiënt. Dit heeft het voordeel dat de patiënt bepaalde bewegingen kan oefenen in zijn vertrouwde omgeving. Mobiele fysiotherapie is ook nuttig voor patiënten die door ziekte of lichamelijke beperking moeilijk of zelfs helemaal niet naar een praktijk kunnen komen.

Een bijzondere variant is de uitgebreide ambulante fysiotherapie: naast de algemene fysiotherapeutische zorg omvat deze medische revalidatietraining, waardoor de patiënt zowel thuis als op het werk weer goed kan functioneren.

Sportfysiotherapie
Sportfysiotherapie is in de eerste plaats gericht op de verzorging en training van sporters en op de preventie en behandeling van sportblessures. Belangrijke onderdelen zijn opwarming, stretching, de juiste uitvoering van fysio- of fysiotherapeutische oefeningen en, indien nodig, de behandeling van sportblessures.

CMD fysiotherapie
CMD staat voor craniomandibulaire dysfunctie en beschrijft een stoornis van de kauwfunctie die een grote verscheidenheid van symptomen kan veroorzaken, zoals hoofdpijn, rugpijn, kaakpijn, spanning, oorsuizingen of tandenknarsen. De meest voorkomende oorzaak is een scheefstand van de kaak, die met speciale CMD-fysiotherapie kan worden behandeld.

Vind meer informatie bij fysiotherapeut amsterdam / find more information at physiotherapy amsterdam