ZIJook.nl
Image default
Gezondheid

Hoe worden hartkloppingen veroorzaakt en wat kan je er aan doen?

Hoe worden hartkloppingen veroorzaakt en wat kan je er aan doen?

Hartkloppingen komen bij veel mensen voor, maar de oorzaak is vaak onduidelijk en niet eenduidig. Wel zijn er meerdere factoren die mee kunnen spelen bij het krijgen van hartkloppingen. Hartkloppingen kunnen een medische oorzaak hebben zoals een hoge bloeddruk, maar ook stress kan hartkloppingen veroorzaken. Hartkloppingen zijn vervelend en veel mensen schrikken er erg van. Zo kunnen hartkloppingen een paniek- of angstaanval veroorzaken, wat weer tot andere vervelende gevolgen kan leiden. In dit artikel lees je meer over hartkloppingen, de oorzaken en wat je er zelf tegen kan doen.

Wat zijn hartkloppingen?

Hartkloppingen is het onregelmatig kloppen van je hart, vaak is dit sneller dan gebruikelijk. Iedereen ervaart hartkloppingen op een andere manier. De een voelt zijn hart snel kloppen en de ander voelt hem vooral hard bonzen. Ook de plek waarop mensen deze hartkloppingen voelen verschilt, zo kan dit in de borst, de keel of de hals zijn. De meeste hartkloppingen zijn onschuldig en zijn een reactie op een bepaalde prikkel, zoals lichamelijke inspanning of een heftige maaltijd. Het hart reguleert zich vanzelf weer, maar je kan wel schrikken van een hartklopping, vooral als dit vaker voorkomt.

Hoe worden hartkloppingen veroorzaakt?

Er zijn een heleboel oorzaken te noemen die hartkloppingen kunnen veroorzaken. Het is vaak lastig te zeggen welke oorzaak de hartklopping veroorzaakt, door de vele mogelijkheden. Hieronder noemen we de meest voorkomende oorzaken:

  • Hartafwijkingen en hartziekten
  • Een hoge bloeddruk
  • Een te snelle schildklier
  • Het gebruik van alcohol
  • Stress en spanning
  • Cafeïne
  • Lichamelijke inspanning
  • Hormonen, bij vrouwen vooral tijdens de overgang

Wat kan je tegen hartkloppingen doen?

Zoals eerder vernoemd zijn hartkloppingen over het algemeen onschuldig. Als de hartkloppingen langdurig aanhouden is het echter verstandig om de huisarts te bellen. Veel mensen schrikken van hartkloppingen, waardoor ze in paniek raken en daardoor de kans ontstaat dat hartkloppingen vaker terugkomen. Hiervoor is het belangrijk om te zorgen voor ontspanning. Zo kan een paar minuten richten op je ademhaling al zorgen dat je rustiger wordt. Hiernaast is lichamelijke beweging ook een manier om te ontspannen, want hiermee laat je stress los. Als je merkt dat je meer stress ervaart door negatieve gedachten, is het aan te raden om je onder te dompelen in positieve ervaringen uit het verleden, het luisteren naar vrolijke muziek of gewoon eens hard te lachen om een comedy.

https://liberi.nl/