ZIJook.nl
Image default
Gezondheid

Eerste tandje doorgebroken? Poetsen maar!

De verzorging van het gebit van je zoon of dochter begint al op jonge leeftijd. Al bij het doorkomen van het eerste melktandje, vanaf een maand of 6, begint het poetsritueel; jong geleerd is immers oud gedaan!

Ouders eerst, dan zelf poetsen.
Voor jonge kinderen is een kleine tandenborstel, met zachte haartjes, en speciale kindertandpasta aan te raden. De kindertandpasta heeft een lager fluorgehalte dan tandpasta voor volwassenen. Aangezien jonge kinderen in het begin op de tandenborstel kauwen, is het aan te raden deze regelmatig te vervangen. Tot een jaar of 2 is een keer per dag poetsen voldoende. Daarna is twee keer per dag de regel. Verder is het van belang dat de ouders de tanden poetsen, tot een jaar of 10. Vanzelfsprekend is het ook belangrijk dat de kinderen zelf leren poetsen. Poets daarom bijvoorbeeld eerst zelf de tanden van je kind en laat je zoon of dochter daarna lekker zelf poetsen. Het leuke tandenpoetsliedje van de tandarts in Culemborg kan daarbij van dienst zijn! Handig te downloaden via de app. Het liedje duurt precies even lang als een goede tandenpoetsbeurt.

Oei, toch een gaatje
Een gaatje in het melkgebit kan snel ontstaan. Het glazuur is nog vrij dun en enkel goed poetsen is niet altijd voldoende. Goede eet- en drinkgewoontes zijn immers net zo belangrijk. Neem daarom je kind al van jongs af aan mee naar de tandarts. Op die manier maakt je kind spelenderwijs kennis met de tandarts en wordt een eventueel gaatje op tijd ontdekt. Tevens kan de tandarts of mondhygiënist je alles vertellen over correcte mondzorg. Tandartsenpraktijk Culemborg maakt gebruik van de preventie methode Gewoon Gaaf. 

Meer weten over dit artikel : Bezoek dan de website