ZIJook.nl
Image default
Geschenken

Alles waarvan je niet dacht dat je het wilde weten over de Olympische Spelen

Deelnemen aan de Olympische Spelen is voor veel professionele atleten het hoogtepunt van hun carrière. Het evenement trekt altijd enorm veel bezoekers en is dan ook één van de grootste sportevenementen ter wereld. Er is een hoop om te doen en toch zijn er veel zaken omtrent de Spelen niet bekend bij het grote publiek. Daarom in dit artikel een aantal interessante weetjes over jouw favoriete sportevenement!

Komen de Olympische Spelen echt uit Griekenland?

Kort gezegd, ja. Het waren de Oude Grieken die duizenden jaren geleden begonnen zijn met het organiseren van gecombineerde sportevenementen. Worstelen, boksen en hardlopen zijn sporten die destijds al onderdeel uitmaakten van de Spelen. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn de Olympische Spelen niet ononderbroken gehouden. Toen de Griekse cultuur begon af te brokkelen en de Romeinen geleidelijk aan de macht overnamen verdwenen de Spelen uit de geschiedenisboeken.

Pas in 1896 werden de Olympische Spelen weer gehouden in min of meer dezelfde vorm als die we vandaag de dag kennen. En dat was wederom in Athene!

Waarom worden er medailles uitgereikt op de Olympische Spelen?

Iedere Olympische atleet gaat voor de ‘gouden plak’. Ook voor zilver en brons krijgen atleten een medaille uitgereikt. Maar dit is niet altijd het geval geweest. Toen de Spelen in 1896 voor het eerst weer werden gehouden kregen alle winnaars een zilveren medaille en een lauwerkrans. In 1900 kregen deelnemers verschillende prijzen. Van een gouden beker tot kunstwerken en allerlei andere soorten trofeeën. Vanaf de Zomerspelen in 1904 in Missouri werden de medailles uitgereikt die we vandaag de dag kennen. Op internet kun je nog steeds oude medailles kopen uit de begintijd. Dit zijn meestal wel kopieën, want de originele sportprijzen zijn zeldzaam en daardoor erg prijzig.

Wat krijgen de atleten die geen medaille winnen?

Heb je je ooit afgevraagd of de atleten die niet in de top 3 eindigen ook iets krijgen voor hun inzet? Iedere deelnemer krijgt een certificaat van deelname. Daarnaast krijgen ze een medaille voor het meedoen. Bij sommige leveranciers kun je ook een replica van deze medailles bestellen. Leuk voor op de sportclub of tijdens een sportdag op school.