ZIJook.nl
Image default
Electronica en Computers

Hoe word je een moderne scheidsrechter?

In het verleden was de rol van de scheidsrechter die van ‘politieagent’ en scheidsrechters in opleiding leerden dingen als: ‘Hou ze op afstand’, ‘Praat niet met ze’ en ‘Geef ze een kaart’. De rol van de scheidsrechter heeft zich in de loop der jaren sterk ontwikkeld; steeds meer gericht op communicatie. Deze ontwikkeling gaat nu verder in de richting van empathie en het samen zoeken naar oplossingen. De moderne scheidsrechter is een ‘facilitator’.

DE MODERNE SCHEIDSRECHTER
Als facilitator probeer je het spel zo veel mogelijk zijn gang te laten gaan, zodat de sporters er maximaal plezier aan beleven. In deze veranderde rolopvatting draag je de verantwoordelijkheid voor een sportief verloop van het spel niet alleen, maar samen met andere officials, trainers, coaches, aanvoerders en atleten. Op het moment dat er dingen fout gaan, stel je de vraag: ‘Hoe gaan we dit samen oplossen?

Duidelijkheid en structuur zijn niet alleen nodig tijdens de wedstrijd, maar ook ervoor en erna. Als je voor de wedstrijd je verwachtingen uitspreekt naar de andere officials, aanvoerders en coaches, weten ze aan welke afspraken ze zich moeten houden en is het gemakkelijker om ze tijdens en na de wedstrijd aan te spreken.

Pas de spelregels consequent, zorgvuldig en onpartijdig toe, zodat iedereen zich eerlijk behandeld voelt. Maar dit betekent niet dat je je voor alles hoeft uit te spreken. Als je het juiste moment kiest om in te grijpen of los te laten, geef je het spel de ruimte die het nodig heeft en houd je het momentum van het spel in stand.

Met een scheidsrechter communicatie systemen kun je altijd in een seconde met je assistenten communiceren om er zeker van te zijn dat je de juiste beslissing nam, zodat je jezelf en het spel kunt verbeteren.