ZIJook.nl
Image default
Dienstverlening

Zeilringen

Als je een kledingstuk van leer zelf wilt maken, kun je met zeilringen prachtig details toevoegen. Gebruik kleinere zeilringen voor het maken en afwerken van een korset met rijgveters, of grotere voor het maken van mooie details aan een lange rok. Ze zijn absoluut perfect voor het verwerken van al je projecten met leer, omdat ze een prachtige verfraaiing vormen van je kledingstuk. En ze zijn in een grote verscheidenheid aan kwaliteit, kleuren en vormen verkrijgbaar.

 

Hoe breng je zeilringen aan?

Voor het maken van de gaten heb je een zogenaamde hole setter nodig. Dit wordt gebruikt om het gat in het leer te maken. Als je eenmaal een gat hebt, rijg je je oog door het gat. Plaats de setter, het stuk gereedschap met het gladde uiteinde, over de opening van het oog. Daarna tik je er lichtjes op met een hamer totdat de uiteinden beginnen te buigen. Verwijder dan de setter en tik vervolgens voorzichtig met de hamer totdat de ogen soepel afvlakken en er glad uitzien. Als je geen zeilringengereedschap hebt, gebruik dan een goede perforator of de scherpe punt van een schaar om een gaatje te maken en druk het oogje vervolgens met een hamer plat op het leer nadat je het er doorheen hebt geregen. Werk langzaam om te voorkomen dat de ogen breken en je werkstukken niet beschadigen. Tik zachtjes op de ringen, want je kunt het oogje deuken of zelfs krassen veroorzaken op de kleurafwerking van de bovenkant.

Je kunt je zeilringen zelf opzettelijk verouderen voor antieke lay-outs door de kleur van de voorkant te schuren en deuken met een hamer. Sla niet direct op je tafel, anders beschadig je deze, zorg ervoor dat je een beschermend oppervlak onder je werk gebruikt, zoals een rubberen snijmat, een snijplank of dikke lagen krantenpapier.

 

Tip voor het werken met leer

Als je meerdere lagen leer gebruikt, lijm ze dan eerst aan elkaar om te voorkomen dat ze wegglijden tijdens het maken van de gaten, anders kan je kledingstuk vervormd raken. Gebruik zeilringen ook om gaten te maken voor het ophangen van dingen zoals een wandkleed. Er zijn erg veel creatieve manieren voor het gebruik van zeilringen.