ZIJook.nl
Image default
Electronica en Computers

Waarom is effectieve datavernietiging zo belangrijk?

Als bedrijf heeft u meestal veel data in handen, denk aan persoonsgegevens van klanten en personeel. Deze data is erg waardevol voor cybercriminelen. U bent dan ook verplicht om deze gegevens te beschermen. Met beschermen doelen wij niet alleen op een goede cyber security, maar ook op datavernietiging.

Als cybercriminelen uw bedrijfsdata in handen krijgen kunnen zij het volgende doen:

  • Valse identiteit creëren: de gegevens van uw klanten en personeel gebruiken om een valse identiteit te creëren;

  • Financiële fraude: met de verkregen persoonsgegevens toegang krijgen tot betaalgegevens. Deze gegevens kunnen ze gebruiken om geld te stelen en transacties uit te voeren;

  • Phishing: eventuele inloggegevens kunnen ingezet worden om via betrouwbare e-mailadressen nog meer data te stelen;

  • Chantage: u en uw klanten chanteren, denk aan het dreigen met het lekken van zeer gevoelige medische informatie;

  • Verkopen: inloggegevens verkopen aan andere criminelen;

  • Inloggen op accounts: ze kunnen inloggen op bijvoorbeeld social media accounts en de reputatie van de desbetreffende persoon beschadigen. Ook kunt u denken aan het misbruiken van de online identiteit;

  • Ransomware installeren: wanneer cybercriminelen toegang krijgen tot uw bedrijfsnetwerk kunnen zij ransomware installeren. Dit is software die de computers binnen uw bedrijf gijzelt, u krijgt pas na betaling weer toegang tot uw bedrijfsdata;

  • Spioneren: ze kunnen zonder dat u het doorheeft uw bedrijfsgeheimen en andere gevoelige informatie doorverkopen aan concurrenten.

Zelf uw data vernietigen is niet voldoende

Een gegevensdrager wissen via de standaardprocedure is niet de beste oplossing om een datalek te voorkomen. Via geavanceerde software kan een kwaadwillende alsnog de gewiste data terughalen. Zelfs wanneer een gegevensdrager defect is kan deze software uitkomst bieden. Kies altijd voor effectieve datavernietiging via een gecertificeerd IT bedrijf. Bij sommige bedrijven kunt u er zelfs voor kiezen om de gegevensdragers te laten vernietigen op locatie.

Uw gegevensdrager verkopen aan IT bedrijf

Meestal kan het IT bedrijf uw gegevensdragers opkopen. Na de effectieve datavernietiging brengt het bedrijf de gegevensdragers opnieuw op de markt. Zo werkt u mee aan een duurzame oplossing, zonder uw data te lekken.

U kunt er ook voor kiezen om de restwaarde van uw apparatuur te doneren, zo ondersteunt uw bedrijf een goed doel. Meer informatie over het goede doel kunt u opvragen bij het desbetreffende IT bedrijf.

Conclusie

Het veiligstellen van bedrijfs- en persoonsgegevens is een belangrijke taak van een bedrijf. Middels datavernietiging door een gecertificeerd IT- bedrijf kunnen bedrijven datalekken voorkomen. Hiermee worden onder andere hoge boetes en imagoschade voorkomen en ontvangt u een restwaarde voor de datadrager die na verwijdering van de data vaak weer als tweede kans op de markt aangeboden wordt.