ZIJook.nl
Image default
Woning en Tuin

Hoe maak je boren in metaal gemakkelijk?

Als het gaat om het werken met metalen profielen of iets dergelijks blijven de meeste doe-het-zelvers er verre van. Dit is meestal te wijten aan een gebrek aan ervaring met het materiaal. We kennen hout goed, we weten hoe het reageert. Geen wonder dat zelfs de boomhutten uit onze vroege kinderjaren van hout zijn gemaakt. In dit artikel laten we zien dat metaalbewerking niet fundamenteel anders is en zeker niet ingewikkeld.

Waarop moet worden gelet bij het boren in metaal?

We weten allemaal dat metaal veel harder is dan hout. Daarom moet je je aan verschillende regels houden. Als je ze onthoudt, zal het werken met metaal gemakkelijk voor je zijn.

De juiste boor voor metaal

Om metaal te boren heb je een HSS boor nodig. HSS staat voor snelstaal. De hellingshoek van deze kooien is 118 graden. Wil je echter hardere metalen boren, zoals RVS, dan heb je een HSS-boor nodig met een punthoek van 135 graden. Deze iets plattere boren helpen om veel beter te centreren bij het boren van hard metaal. Voor al je labor boren kan je bij ons terecht. 

Plet of tegenslag na het boren

Omdat de randen van de boorgaten erg scherp zijn, verwijder je deze door continu te verzinken. Zo voorkom je snijwonden aan je handen. Daarnaast is het bij gebruik van een verzonken schroef aan te raden om het gat in de kop te verzinken. Zo zakt de schroefkop gelijkmatig in het metaal en past zich aan de ondergrond aan. De toevoeging kan conisch of loodrecht op de gaten zijn. Een conische schacht heeft twee of drie sneden en is kegelvormig. Degene die in het kruisgat zinkt, heeft daarentegen een rond uiteinde. Cross-hole tellers produceren over het algemeen minder geratel (of machinetrilling) en zorgen voor een betere oppervlakteafwerking.

Centreren van gaten

Voor het installeren van de boormachine adviseren wij om de geplande boorgaten met centreergaten en een hamer te boren. Hierdoor draait de boor iets langzamer. Gaten boren gaat nauwkeuriger en boren gaat ook makkelijker. Middelgrote dobbelstenen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en hardheden in elk doe-het-zelfmagazine.

Juiste snelheid

Bij het boren is het erg belangrijk om de snelheid te verminderen. We boren gaten in metaal met een beduidend lagere snelheid dan bij het boren in hout. Boort een gat met een diameter van 8 mm in een eiken profiel met een toerental van ca. 1800 tpm. Bij het boren van RVS of andere harde metalen is dit alleen mogelijk bij 560 tpm.

Pas op voor metaalspanen

Boren door metaal produceert lange en gevaarlijk scherpe spanen. Als de spanen te lang zijn, worden ze door middelpuntvliedende kracht naar buiten gedrukt. Haal bij het boren de druk weg van de boorpunt, de spanen stoppen en kunnen niet gevaarlijk worden.

Voorboren voor grotere gaten

Als je grote gaten wilt boren, is het een goed idee om eerst een klein gaatje te boren. Boren met een grote diameter hebben de neiging snel te driften wanneer ze in het materiaal worden ingevoerd. Een kleiner voorgeboord gat leidt de boor door het materiaal en absorbeert thermische spanningen. Breng snijolie aan op het boorgat. Als het te boren stuk metaal dikker is dan de plaat, moet het boorgebied worden gesmeerd met snijolie. De snijolie koelt zowel het werkstuk als de boor. Het voorkomt ook dat de kooi te snel donker wordt.