ZIJook.nl
Image default
Verbouwen

De juiste contactlijmen voor de juiste opdracht

Er zijn veel verschillende lijmen en de toepassingen zijn zeer divers. Lijm wordt gebruikt voor het vastplakken van veel verschillende materialen. Je kunt altijd aan een expert vragen welke lijm in jouw situatie het beste resultaat geeft. In dit artikel noemen we eerst een paar lijmsoorten en vervolgens gaan we in meer detail in op contactlijmen.

Montagelijmen
Montagelijm is voor het lijmen van materialen aan een plafond, vloer of wand. Deze lijm kent veel varianten. Een voorbeeld is thixotrope variant die in een koker komt. Er is ook een dunne variant, die je kunt spuiten of met een kwast kunt aanbrengen.

2 Componentenlijm
Zoals de naam aangeeft, bestaat deze lijm uit twee componten, die apart zijn verpakt. Deze lijm hardt snel en geeft een sterke verbinding. Het wordt voor veel materialen gebruikt.

Houtlijm
Houtlijm is specifiek voor het lijmen van hout. Vele soorten hout kunnen ermee worden vastgeplakt.

Secondelijm
De secondelijm is erg handig voor snelle en kleine reparaties. Voor grote oppervlakten zijn ze niet echt geschikt. Zoals de naam aangeeft, werkt deze lijm erg snel.

Hittebestendige lijm
Hittebestendige lijmen zijn voor materialen die in hoge temperaturen worden gebruikt. Denk bevoordeeld aan een oven. Andere lijmsoorten zijn daar niet voor gemaakt.

Contactlijm
Contactlijm is een lijm die elastisch blijft. Doorgaans wordt deze lijm gemaakt uit nafta, butanon en cyclohexaan. Bij gebruik van contactlijm worden beide contactvlakken met de lijm bestreken. De vlakken dienen stofvrij, droog en zonder barsten te zijn. De lijm bevat oplosmiddelen en die moeten nu opdrogen. Als de bestreken lijm bijna droog is, kunnen de twee vlakken op elkaar worden gedrukt. De vlakken moeten dat dus mogelijk maken. Eenmaal gelijmd, is verschuiving onmogelijk. De lijm is wat gemakkelijker aan te brengen door die eerst te verwarmen. Contactlijm wordt onder meer gebruikt voor PVC, meubels, schoenen, vloerbedekking, tape, etiketten en fineer.

Meer weten over dit artikel : Bezoek dan de website