ZIJook.nl
Image default
Mode en Kleding

Wat is bloedkoraal?

Heb jij weleens een zo’n mooi sieraad gezien met rode kralen en knoppen. En vraag jij je af wat dit materiaal is? In deze blog beantwoorden we de vraag: ‘wat is bloedkoraal?’.

Bloedkoraal is een koraal dat groeit in de natuur. Koraal bestaat in veel verschillende vormen. Soms lijkt het op een pannenkoek of het is een wirwar van scherpe takken. Het ziet er vaak uit als een plant, maar als je het vasthoudt voelt het meer als een steen. Het is hard en stevig, daarom noemt men het ook wel steenkoraal. In het koraal zitten kleine gaatjes, hier woonde ooit kleine diertjes in. Deze diertjes hebben het koraal gemaakt.

De diertjes die in het koraal leven worden poliepen genoemd. Een poliep onderscheid zich van een plant, doordat het een maag en mond heeft. Dankzij het eten dat ze binnenkrijgen, maakt elke poliep een hard en stevig huis. Al deze huizen zitten aan elkaar vast en hierdoor ontstaat een koraal. Veel koraal samen noemen we een koraalrif. Koraal is dus een verzamelnaam van deze poliepen samen. Hieronder valt dus ook bloedkoraal.

Soorten bloedkoraal

Bloedkoraal wordt op verschillende manieren verwerkt in sieraden.

Werking bloedkoraal

Bloedkoraal komt uit de Middellandse zee. Het groeit het beste onder warme omstandigheden, bij watertemperaturen van 25 tot 28 graden. Om van dit koraal sieraden te maken wordt het omgevormd tot een soort edelsteen. Deze edelstenen van bloedkoraal hebben volgens sommigen een rustgevende en ontspannende werking. Het is goed bij problemen met hoge bloeddruk en bloedarmoede. Daarnaast geeft het levenskracht en heeft het een positieve werking op vrouwelijke organen.

Betekenis bloedkoraal

Bloedkoraal mag niet meer worden gevangen en is een beschermd materiaal. Het overmatig winnen van koraal beschadigd de koraalriffen. Dit heeft gevolgen voor de leefomgeving van dieren die in de zee leven. Ook door de opwarming van de aarde en milieuvervuiling is er steeds minden bloedkoraal te vinden in het Middellandse Zee.

Door het visverbod is de prijs van bloedkoraal flink gestegen. Ook vroeger was het een zeldzaam materiaal. Door de schaarste van Bloedkoraal is het een statussymbool. Vooral in China is er een grote vraag naar bloedkoralen sierraden. Dit heeft ertoe geleidt dat antieke sieraden met bloedkoraal voor een hoge prijs verkocht worden.

Hoe herken je echte bloedkoraal

Het verschillen tussen echt en nep bloedkoraal is soms moeilijk te achterhalen. Toch zijn er aantal zaken waaraan je echt bloedkoraal herkent. Echt bloedkoraal is kostbaar. Hierdoor zal men altijd proberen zo min mogelijk materiaal verloren te laten gaan. Bekijk de gaatjes die zijn gemaakt voor de halssnoer. Grote gaatjes kom je niet snel tegen bij echt bloedkoraal. Daarnaast is elk stukbloedkoraal uniek. Hierdoor zien de kralen er nooit precies hetzelfde uit.

https://www.antiekesieraden.nl/nw-28462-7-3815598/nieuws/hoe_wordt_de_waarde_van_bloedkoraal_bepaald.html