ZIJook.nl
Image default
Financieel

Zorgpremie 2023 gaat stijgen

Zorgpremie 2023 gaat stijgen

Dat de zorgpremie aankomend jaar (2023) weer gaat stijgen, dat zal niemand verrassen. De belangrijkste reden hiervoor is de stijgende zorgkosten, mede door het Coronavirus. Bovendien hebben de zorgverzekeraars de afgelopen jaren steeds meer uit hun eigen reserves geput. Die buffer gaat op, en doorrekenen in de premie is de enigste mogelijkheid. Maar er zijn nog meer redenen voor een duurdere zorgverzekering.

Veranderingen in 2023

Dit is wat er in het voorjaar van 2022 bekend is.

Premie stijgt 15 euro per maand

Volgens eerste schatting van het Ministerie van Volksgezondheid (VWS) stijgt de premie met maar liefst 15 euro per maand. Dus 180 euro per jaar erbij. Dat is de grootste stijging sinds jaren, en gaan we dan ook flink voelen.

Collectieve korting verdwijnt

Collectieve zorgverzekeringen, met zogenaamde kortingen op de verzekering wordt verder beperkt. Waar nu nog maximaal 5% “korting” werd geboden zal per 1 januari 2023 deze korting niet meer gelden. Ten minste, niet op de basisverzekering. Voor iedereen zijn er exact dezelfde premies. Voor de aanvullende verzekering mag er dan nog wel 10% korting op de daarvoor geldende zorgpremie worden geboden.

Eigen risico beperking

In het regeerakkoord is beschreven dat er maximale eigen risico’s komen voor behandelingen. In praktijk zal het erop neerkomen dat je niet meer met één groot onderzoek direct je volledige eigen risico hiervoor wordt gebruikt. Door limieten te hanteren, kan het zo zijn dat je aan het einde van het jaar toch nog geld over hebt.

Hoge verschillen tussen duurste en goedkoopste

Na analyse van Zorgvergelijker over de goedkoopste en duurste zorgverzekering zie je een ongekend groot verschil in hoogte van de premie. Dit verschil in geld uitgedrukt is maar liefst 799,80 euro per jaar. Waardoor deze grote verschillen ontstaan?

Eigen risico verhogen

Het standaard eigen risico is € 385,- per jaar. Je kan ervoor kiezen om deze vrijwillig te verhogen met stappen van € 100,- naar maximaal € 885,-. In praktijk zal je bij veel zorgkosten dan veel meer zelf moeten betalen. Direct gevolg op de premie: circa 20 euro korting per maand.

Naturapolis of restitutiepolis

De naturapolis is er al vanaf € 86,25 per jaar. De duurste zuivere restitutiepolis komt uit op € 151,25 uit. Het grote verschil in deze polissen zit hem in de vrije artsenkeuze. Bij de naturapolis is er een kleine selectie van gecontracteerde zorgverleners waarbij je zonder bijbetaling zorg krijgt. Bij de zuivere restitutiepolis is iedere Nederlandse zorgverlener gecontracteerd.

Dus wat verandert er in 2023?

De zorgpremie zal voor iedereen flink stijgen. Voor de minima zal hier wel een verhoging van de zorgtoeslag tegenover staan om ze financieel deels te compenseren. De collectieve polissen, ook de gemeente polissen, worden in de basis (basisverzekering) zonder korting aangeboden. Vanaf 12 november zijn alle nieuwe zorgpremies bekend en kunnen we weer gaan vergelijken.