ZIJook.nl
Image default
Electronica en Computers

Gebruik je wel de juiste techniek om je hoverboard op te laden?

Hoe voorkom je overladen, exploderen of in brand vliegen van een hoverboard? Dit hangt allemaal af van de laadtechniek en de kwaliteit van de batterij. Kocht je een goedkoop hoverboard dan zal deze meestal een goedkope Chinese batterij bevatten en bestaat de kans dat je board vroeg of laat ontploft of in brand vliegt. De duurdere hoverboards zijn uitgerust met een merk batterij van Samsung of LG en hebben dit risico niet als je je hoverboard op een correcte manier oplaadt.

Maar wat is nu een goede manier van opladen? In dit artikel omschrijven we kort de juiste manier om je hoverboard op te laden.

Hoverboards worden gemaakt in China. Er zijn wel 20 verschillende fabrieken die ze maken. Sommige zijn gerenommeerde constructeurs en sommige niet. Wanneer je een goedkoop hoverboard koopt via eBay, Amazon of Alibaba weet je nooit of je kwaliteit in huis haalt. Bevat je hoverboard goedkope elektronische componenten en een eenvoudige batterij? Of bevat je board kwalitatieve elektronische componenten en een merk batterij? Dit is vooraf al belangrijk om te weten om zo problemen in de toekomst te voorkomen.

Kwalitatieve hoverboards worden aangedreven door de nieuwste generatie Lithium-Polimer of Li-Po batterijen. Li-Po batterijen zijn anders dan de vorige generatie batterijen in die zin dat een volle lading langer behouden blijft en eens ze bijna uitgeput zijn, zijn ze zo goed als onmiddellijk onbruikbaar/leeg. Deze batterijen produceren veel kracht maar zijn tegelijk ook kernmatig gevoeliger aan oververhitting.

Bij een hoverboard met dit soort van batterij is het aangeraden direct te stoppen met rijden als je hoverboard een ‘low-battery’ alarm aangeeft. Hoewel je nog even kan rijden op een lage batterij (als gevolg van de constante spanning), zal dit de levensduur van je batterij verkorten. Blijf je nog even rijden op een lage batterij dan zal je ze uitputten waardoor ze snel warm zal worden.

Moraal van het verhaal: stop met rijden als je hoverboard aangeeft dat je batterij bijna leeg is.

Ten tweede: in tegenstelling tot andere soorten batterijen, is het niet aan te raden om een Li-Po batterij op te slaan met een volle lading, omdat dit ook op lange termijn de levensduur zal verkorten.

Gebruik ook altijd een originele oplader. Sommige hoverboards worden geleverd met een oplader met een rood/groen licht aanduiding. Als de lader een groen licht vertoont dan haal je hem beter direct uit de stekker.

De meeste hoverboards hebben een laadtijd van 60 à 90 minuten, laat je hoverboard dus nooit langer opladen dan nodig. Een volle batterij is een volle batterij. Het langer in de stekker houden is onnodig en zal op lange termijn enkel tot schade leiden.

Nog een laatste tip: laad enkel je batterij op als deze leeg is (‘low-battery’ aanduiding door je board) en onderbreek het opladen nooit vooraleer de batterij volledig opgeladen is. Een halfvolle batterij opladen of even je batterij voor 10 minuutjes opladen is nooit goed. Maak er dus vanaf het begin een gewoonte van dat je enkel je hoverboard gebruikt als de batterij volledig is opgeladen en je opnieuw oplaadt als ze leeg is.

Bovenstaande tips zullen ervoor zorgen dat de levensduur van je batterij verlengd wordt. Op die manier voorkom je ook het ontbranden of ontploffen van je batterij/hoverboard.

Veel succes!

Meer weten over dit artikel : Bezoek dan de website