ZIJook.nl
Image default
Bedrijven

Specialist in spuitwerk

Akoestisch spuitwerk verbetert de akoestische eigenschappen van een ruimte door de nagalmtijd van geluid en lawaai te verminderen. Hierdoor kunnen mensen in de ruimte beter met elkaar communiceren. Om kwaliteit van het geluid te verbeteren is akoestisch gips een alternatief voor systemen met akoestische panelen.

Toepassingsgebieden en eigenschappen van akoestisch gips

Akoestisch gips wordt gebruikt op alle plaatsen waar een goede akoestiek met weinig storende geluiden en weinig nagalm belangrijk is: bijvoorbeeld in open kantoorruimtes, seminarieruimtes, scholen en zwembaden. Akoestisch gips dient als akoestische oplossing voor interieurs en (afhankelijk van het type gips) voor ruimtes zonder hoge mechanische belasting.

Akoestische bepleistering kan worden toegepast op plafonds en wanden

Om akoestische spuitwerken te kunnen uitvoeren moet de ondergrond schoon, droog en robuust zijn. Het is bijvoorbeeld geschikt als alternatief voor akoestische panelen in ruimtes waar verlaagde plafonds niet mogelijk zijn. Geluidsgolven dringen door de poriën in het materiaal en worden gedeeltelijk omgezet in thermische energie. Het pleisterwerk van AcoustIQ kan dus ook in de winter helpen om de gewenste warmte in de ruimte sneller te bereiken, zodat de verwarmingskosten iets lager uitvallen.

Het spuitwerk is verkrijgbaar in vele verschillende kleuren, zodat het akoestisch plafond net als een bijpassende wandkleur bijdraagt aan de esthetische vormgeving van een ruimte. Het moet niet worden overschilderd, omdat dit afbreuk zou doen aan de akoestische eigenschappen. Akoestisch gips wordt vooral aanbevolen om de geluidseigenschappen bij middelhoge en hoge frequenties te verbeteren. In principe geldt dat hoe dikker de gipslaag, hoe meer geluid wordt geabsorbeerd, met een maximale absorptiecoëfficiënt van 60%.

Absorptie- en geluidsabsorptieklassen

De mate van absorptie geeft het deel van de geluidsgolven aan dat door een akoestische wand wordt geabsorbeerd. Niet geabsorbeerd geluid wordt weerkaatst, wat leidt tot nagalm. De absorptiegraad kan waarden bereiken tussen 0 en 1 of omgezet worden tussen 0% en 100%. Bij “0” wordt alle geluid dat een element beïnvloedt weerkaatst, terwijl bij een absorptiecoëfficiënt van 1 het element het geluid beïnvloedt het volledig absorbeert. Soms wordt de absorptiecoëfficiënt gepresenteerd voor verschillende frequenties. Ze worden meestal gemeten in Hertz.

Meer weten over dit artikel : Bezoek dan de website