ZIJook.nl
Image default
Bedrijven

Een rieten dak wordt steeds populairder!

Mensen schaffen het steeds vaker aan, een rietendak. Het is nou eenmaal een prachtig beeld. Ook is het overal te plaatsen. Op een oude, authentieke boerderij, of op een nieuwe vrijstaande villa. Steeds meer architecten omarmen een rieten dak. Voor zowel moderne bouw, als klassiek. Riet past overal bij. Van den Bergh Rietdekkers is er voor u om u zoveel mogelijk te helpen bij het kiezen van het perfecte rieten dak. Hierbij wat uitleg over rietendaken.

Hoe meer licht en lucht, hoe beter het riet droogt. Het is belangrijk dat het riet op een dak goed moet kunnen drogen. Dat bevordert de levensduur. Hou hier ook rekening mee bij het ontwerpen en aanleggen van de tuin. Bomen die schaduw afgeven zijn prachtig, maar zorg er dan wel voor dat de schaduw niet te veel op het dak valt.

Hoe steiler, hoe sneller het riet droogt. De dakhelling bepaalt in grote mate de snelheid waarmee het riet droogt en dus de levensduur. Als ondergrens geldt 45 graden. Komen er dakkapellen in het dak, hou dan voor de dakkapellen een minimale hellingshoek van 30 graden aan. Technischer nu, maar zeker niet minder belangrijk: gebruik voor de dakconstructie altijd een dampdichte folie. Dit sluit de dakplaten onder het riet goed af en voorkomt dat bouwvocht het riet van binnenuit aantast. Denk ook goed na over de plaats van de schoorsteen. Niet iedere plek is technisch even handig. Hou grofweg 2 regels aan: plaats de schoorsteen niet te dicht bij een hoek van het dak of bij/door een dakkapel. In beide gevallen kan het riet en het loodwerk eromheen niet goed worden afgewerkt.

De aanschaf van het rieten dak is nog maar het begin van jarenlang plezier ervan. En zoals ook het houtwerk van het huis regelmatig geschilderd moet worden, is ook onderhoud aan het riet belangrijk. Niet alleen voor een maximale levensduur van het dak. Een dak ziet er door goed onderhoud ook nog eens langer strak en mooi uit.

Meer weten over dit artikel : Bezoek dan de website