ZIJook.nl
Image default
Bedrijven

3 Redenen om juist wel je automaatbak te spoelen

Het spoelen van de automaatbak lost verschillende problemen op. Hierbij kan gedacht worden aan slecht schakelgedrag, slippen, schommelen of bonken van het toerental. Het is handig om de automatische versnellingsbak periodiek te spoelen voor een probleemloze werking.

Waarom is het spoelen nodig?

Sommige mensen geloven dat de olie van een automatische versnellingsbak nooit ververst hoeft te worden. Het is zo dat veel autofabrikanten en hun dealers zeggen dat dit zo is, alleen de praktijk heeft het tegendeel bewezen. Elke soort olie en dus ook de olie van een versnellingsbak raakt verouderd en vervuilt bij gebruik. De oliekanalen raken verstopt door inwendige slijtage, wat gevolg is van die vervuiling. Hierbij gaat de vervuiling aanslaan op de onderdelen, bijvoorbeeld op de koppelingslamellen en dit kan uiteindelijk weer leiden tot vernieuwen, reviseren of repareren, wat flinke kosten met zich kan meebrengen. Zelfs bij de lagere kilometerstanden kan dit al gebeuren en daarom is het zo belangrijk om de automaatbak periodiek te laten spoelen. In een ideale situatie is dit bij ongeveer elke 95.000 kilometer. 

Hoe gaat het spoelen van de automaat?

Bij het spoelen van de automaatbak wordt er een speciaal reinigingsproduct aan de automaatolie toegevoegd. Met deze mix komt alle aanslag, sludge en andere soorten vervuiling los. Dit duurt ongeveer 45 minuten en gaat gepaard met een lopende motor waardoor alles goed losweekt. Daarna wordt de automaatbak nagespoeld met verse olie. Het spoelen met de reiniger erin is van cruciaal belang, want met alleen het verversen van de olie loop je kans dat het vastzittende vuil los gaat lopen in de bak wat weer problemen kan geven. Na het spoelen met de reiniger wordt de automaatbak weer compleet afgevuld en kan deze weer 100.000 kilometer ertegenaan. Het is wel belangrijk om te onthouden dat spoelen geen oplossing is voor eventuele andere aanwezige mechanische defecten in de automatische versnellingsbak.