Is een gratis logo ontwerp een goed idee?

Vrijwel iedere startende ondernemer moet op zijn centen letten. Een bedrijf opstarten brengt veel kosten met zich mee. Niet in de laatste plaats door het gebrek aan zekerheid van een vast salaris. Het is daarom heel gebruikelijk om een afweging te maken bij alle kosten die je moet maken als startende ondernemer. Zo ook met logo ontwerp.

Grote variëteit

In loondienst heb je er vast niet zo bij stilgestaan. Wat wordt er gevraagd voor het ontwerpen van een logo of huisstijl. Wanneer je voor jezelf gaat beginnen wordt dit een relevante vraag. Dan blijkt plots dat de gevraagde prijzen zeer sterk uiteen lopen. Bedragen van tienduizenden euro’s voor het wijzigen van een logo en huisstijl komen zeer regelmatig voor. Ook het betalen van duizenden euro’s voor een mooi logo ontwerp is niet ongebruikelijk. Daarnaast zijn er ook aanbieders die zeggen dat ze een gratis logo ontwerp aanbieden. Hoe kan dit?

Niets is gratis

Als startende ondernemer zul je begrijpen dat nooit iemand iets gratis aanbied. Een bedrijf is geen lang leven beschoren als ze diensten gratis gaan weggeven. Er zit dus een addertje onder het gras. Maar wat dan? Bij websites die gratis logo ontwerp aanbieden ligt dit addertje in:

1)      Wie gaat het werk doen

2)      Wat wordt het eindresultaat

3)      Hoe ga je uiteindelijk toch betalen

Wie gaat het werk doen

De gratis logo ontwerp websites hebben software ontwikkeld waarbij je zelf aan de hand van velen opties een logo kunt samenstellen. Door je bedrijfsnaam in te toetsen wordt daaromheen een illustratie weergegeven. Je heb zelf alle keuze in welke illustratie, welk lettertype welke kleur, etc.. Maar uiteindelijk ben je dus zelf het logo aan het ontwerpen. Met de  beperkingen van de vooraf bepaalde illustraties en mogelijkheden van het online-software pakket. Je kunt dus geen illustratie gebruiken die uniek en verweven is met jouw product of dienst.

Wat wordt het eindresultaat

De eerder genoemde beperking in ontwerpmogelijkheden kunnen resulteren in een generiek logo ontwerp. Je hebt immers niet alle vrijheid om te maken wat je wilt. Door het grote aantal mogelijke variaties, in combinatie met je bedrijfsnaam zal het niet snel voorkomen dat iemand anders exact hetzelfde logo heeft. Toch ben je een stuk minder origineel met een dergelijk logo.

Hoe ga je uiteindelijk toch betalen?

Vaak zijn de logo ontwerpen van een gratis ontwerpservice uiteindelijk niet helemaal gratis. Een logo heb je in het begin vaak alleen nodig voor je website. Een simpel .jpg bestand is hierbij voldoende. Maar vroeg of laat heb je ook drukwerk nodig of stickers of vlaggen. Hierbij is een jpg file niet meer toereikend en zul je een ‘vector’ bestand moeten aanleveren. De ‘gratis’ diensten vragen hier een klein bedrag voor. Je moet dan dus toch betalen voor je ‘gratis’ logo ontwerp. Desalniettemin zijn de kosten lager dan wanneer je kiest voor een ontwerper die jouw logo gaat ontwerpen.

Herkenning

Bedenk bij het kiezen van een logo ontwerp dus goed waar je de prioriteiten legt. Wil je bij aanvang besparen op kosten? Je risico klein houden? Of ga je toch iets meer investeren? Een logo ontwerp bij Linkenlogo wordt door echte ontwerpers gemaakt. Hier betaal je iets meer voor dan bij een gratis logo ontwerp-website. Het voordeel is wel dat je echt een uniek logo ontwerp krijgt waar je met trots jaren mee vooruit kunt. Een logo is toch het visitekaartje van je onderneming.

https://linkenlogo.nl/voorbeelden/geheim-van-logo-ontwerp/