ZIJook.nl
Image default
Zakelijk

Hoeveel moet ik hoger bieden op een huis?

Je hebt een woning gezien en je hebt geen idee hoeveel je hoger moet bieden dan de vraagprijs. Het enige wat je weet is dat overbieden de standaard is.

Wat kan het probleem worden met overbieden? Waar moet je rekening mee houden in de hypotheekberekening? Hieronder alles piekfijn uitgelegd hoe je moet handelen en onderhandelen voor een zorgeloze overdracht van een woning.

Hoe bereken ik hoeveel hypotheek ik kan krijgen? Kan ik het overboden bedrag meefinancieren in de hypotheek? Op deze vragen ons antwoord.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Maximale hypotheek is 100% taxatiewaarde

Als je weet wat je kan lenen dan is dat vaak alleen gebaseerd op je inkomen. Onthoud goed dat je maximale hypotheek nooit hoger is dan 100% van de marktwaarde. Ga jij bieden op een woning met een vraagprijs van € 650.000,-? De vraagprijs zegt niets over de marktwaarde van dat huis.

Verkopers zijn vrij om te vragen wat ze willen. Banken zijn vrij om te verstrekken wat ze mogen. Maximale verstrekking is in ieder geval niet hoger dan taxatie. Even een voorbeeld. Als jij € 550.000,- bied op een woning met een vraagprijs van € 500.000,- dan heb je € 50.000,- eigen geld nodig als de taxatiewaarde even hoog is als de vraagprijs.

Mocht het nu zijn dat de taxatiewaarde € 450.000,- bedraagt dan heb je € 100.000,- aan eigen geld nodig. Al kan jij één miljoen euro lenen op inkomen, de taxatie kan jouw definitieve hypotheek naar beneden halen als het bod hoger is dan taxatiewaarde.

Overbieden met overwaarde of spaargeld

Overbieden met overwaarde

Ga je dus een bod uitbrengen op een huis dan moet je vooraf weten wat de taxatiewaarde is. Eerder kan je niet bieden. Wellicht heb je € 300.000,- overwaarde en denk jij het zo op te lossen. Als jij € 300.000,- overwaarde hebt dan moet je het bedrag aan financieringsvoorbehoud  € 300.000,- lager aanhouden.

In feite zeg je dan dat je € 300.000,- minder geld van de bank nodig hebt dan de waarde van het huis. Verkopers vinden dat prettig. Makelaars zullen eerder aan iemand verkopen die minder hoeft te financieren. Hoe hoger de taxatiewaarde t.o.v. de aangevraagde hypotheek des te minder kans op een afwijzing van de bank.

Voorbeeld van overbieden met overwaarde

Stel dat jouw maximale hypotheek berekend op jouw inkomen € 700.000,- bedraagt en je hebt € 300.000,- overwaarde op je huidige woning. Hoeveel kan je nu hoger bieden op een huis met een vraagprijs van € 500.000,- en met een taxatiewaarde van € 450.000,-?

Omdat de taxatiewaarde € 450.000,- bedraagt is dat wat je maximaal aan hypotheek krijgt. Je weet dat als je geen hoger bod doet dan de vraagprijs dat je geen eigenaar wordt. Je hebt echter één belangrijke tool in handen. Jij hebt € 300.000,- overwaarde in handen waar je alles mee mag doen.

Met de overwaarde kan je hoger bieden maar je kan ook een laag bedrag aan financieringsvoorbehoud doen. Dus een voorbeeld kan zijn dat je een bod doet van € 500.000,-. Je hebt dan € 50.000 verbruikt van je overwaarde omdat je niet méér mag financieren dan de marktwaarde van € 450.000,-. Je hebt nu nog € 250.000,- overwaarde over. Dit gebruik je om de hypotheek mee te verlagen.

Dus:

Bod  € 500.000,- met een financieringsvoorbehoud van € 250.000,-. Je zegt dus dat je maar een hypotheek nodig hebt van € 250.000,-. Makelaars en verkopers zijn blij met zo’n deal omdat je relatief weinig hoeft te financieren t.o.v. woningwaarde.

Nog hoger bieden

Natuurlijk kan je ook nog hoger bieden maar dan gaat dat ten koste van het lage bedrag aan financieringsvoorbehoud. Ga jij dus € 100.000,- hoger bieden dan wordt het bedrag aan financieringsvoorbehoud € 100.000,- lager. Het ligt per situatie anders. De ene verkoper wil meer zekerheid op goede verkoop en andere verkoper wil méér geld zien.

Als kopen niet lukt

Lukt het jou niet om een huis te kopen? Weet dat het mogelijk is om:

  • Samen met ouders een huis te kopen tot 4 personen
  • Hypotheek met maximaal 4 vrienden
  • Huis kopen met broers en zussen tot 4 personen

Kijk op de homepage lexwonen.nl waar deze specifieke hypotheken vermeld staan. Vanuit daar kan je doorklikken naar jouw gewenste situatie en alles te weten komen over hypotheken met familie of kennissen tot aan 4 personen. Wat je moet weten als je met meerdere een hypotheek afsluit?

Belangrijke info voor kopen met 4 personen?

Ingeschreven staan op 1 adres, afspraken vastleggen notaris

Huis kopen met meerdere personen betekend dat je ook daadwerkelijk met zijn allen onder één dak gaat wonen en op dat adres staat ingeschreven. Verder is belangrijk dat je op maximaal 1 woning een overbruggingshypotheek kan krijgen. Moeten er dus meerdere woningen verkocht worden omdat dat geld noodzakelijk is voor de hypotheek?

Er zal dan eerst een huis verkocht moeten worden, logisch. Het mooiste is dat je een financiering aan gaat op basis van 4 inkomens en dat de hypotheek past. Heb je van 1 woning de overwaarde nodig voor de financiering dan kan je een overbruggingshypotheek krijgen. Onthoud goed dat de bank alles pas gaat beoordelen als alle documenten compleet zijn. Wij weten dat lexwonen bijzondere hypotheken doet zodat een huis kopen vaak toch kan. Lees inhoudelijk verder op lexwonen.nl en klik door op jouw specifieke interesse.

Samen met ouders een huis kopen

Wil jij samen met ouders een huis kopen raadpleeg dan altijd een notaris. Belangrijk om te weten is het volgende. Ga jij een huis kopen met jouw ouders en heb jij nog een broer of een zus? Op het moment van overlijden van de laatste ouder valt een gedeelte van de woning, het stukje van je ouders, in de nalatenschap.

Dat betekend dat jij een gedeelte van de woningwaarde moet uitkeren aan jouw broer of zus. Voorbeeld, jij koopt met je ouders een huis voor € 500.000,-. Ik ga er vanuit dat je ouders geen eigen geld hier in investeren. Over 10 jaar is de woning € 900.000,- waard. De helft van de overwaarde, € 200.000,- gaat in de nalatenschap. De helft hiervan is voor jou zelf en de andere helft voor jouw broer(s) en of zus(sen).

Hoger bieden samen met ouders is makkelijker te doen. Overweeg dus ook de andere zijde te belichten. Lees op de pagina van Lexwonen over samenwonen en huis kopen met ouders. Hier vind jij specifieke en uitgebreide hypotheekinformatie over hypotheken met ouders.