ZIJook.nl
Image default
Woning en Tuin

Alle voor- en nadelen van hoogglans meubels op een rijtje

Wanneer je van plan bent om nieuwe meubels aan te schaffen voor in je woning zal het meteen duidelijk worden dat je daarvoor een keuze kan maken uit verschillende mogelijkheden. Eén van de opties waarover je beschikt zijn zogenaamde hoogglans meubels. Voor deze meubels geldt zoals de naam reeds aangeeft dat ze beschikken over een hoogglans afwerking. Dit kan in een kleur naar keuze zijn. Ondanks dit gegeven is het zo dat er in het merendeel van de gevallen wordt gekozen voor een kleur als wit of zwart. Dit staat lekker strak en bovendien komen deze kleuren in nagenoeg alle interieurs tot hun recht. Ben jij ook van plan om hoogglans meubels te bestellen, maar wil je eerst een concreet beeld hebben van alle voor- en nadelen die er hieraan verbonden zijn? Dan zal de informatie op deze pagina daar meteen heel wat meer duidelijkheid over verstrekken.

            Wat zijn hoogglans meubels precies?

Voor een hoogglans meubel geldt dat ze over een basis beschikt van MDF. Ze wordt vervolgens afgewerkt door middel van een hoogglans lak. Deze lak is beschikbaar in een groot aantal verschillende kleuren. Menig aantal mensen denken in de praktijk dat hoogglans meubels altijd over een witte of zwarte kleur beschikken, maar dat is helemaal niet juist, integendeel. Je kan ze bijvoorbeeld ook zonder probleem kopen in grijs of bruin of zelfs in een flashy kleur zoals bijvoorbeeld groen of geel. Bovenop de eerste laag zal er nog altijd een tweede laag UV-lak worden aangebracht. In de praktijk is het zo dat dit de vaakst toegepaste productiemethode is bij de realisatie van hoogglans meubels. Het kan echter ook nog anders.

 

Een tweede mogelijkheid die er bestaat om meubels te voorzien van een hoogglans heeft betrekking tot het bedekken van de meubels met een speciale stickerfolie. Deze methode werd in het leven geroepen omdat ze opvallend voordeliger is dan de eerder beschreven methode. Daar tegenover staat wel dat deze optie heel wat minder kwalitatief is. In tegenstelling tot wat je mogelijks op het eerste zicht zou vermoeden is het in de praktijk helemaal niet zo dat hoogglans meubels uitsluitend worden aangekocht omwille van hun uitstraling alleen. Daarnaast zijn er namelijk ook zeker een aantal praktische voordelen aan verbonden.

            Hoe onderhoudsvriendelijk zijn hoogglans meubels?

Er is door de jaren heen ongelofelijk veel gezegd en geschreven over de (al dan niet) onderhoudsvriendelijke eigenschappen waar hoogglans meubels over beschikken. In eerste instantie is het zo dat deze meubels er om bekend staan slechts een beperkte hoeveelheid onderhoud te vereisen. Wanneer er sprake is van meubels met een mat oppervlak zal je kunnen vaststellen dat vuil er zich al snel op kan gaan manifesteren. Het schoonmaken van dergelijke matte oppervlakken verloopt in de praktijk ook niet zelden behoorlijk lastig. Dat is een probleem waar je bij hoogglans meubels eigenlijk nooit rekening mee hoeft te houden, integendeel. Het feit dat deze meubels zijn afgewerkt met een hoogglans afwerking zorgt er namelijk voor dat je oppervlakkig vuil vaak gewoon met een stofdoek kan verwijderen.

 

Waarom zijn veel mensen dan juist zo angstig om ervoor te kiezen om één of meerdere hoogglans meubels in hun interieur te plaatsen? Voornamelijk omdat deze meubels er om bekend staan vrij gevoelig te zijn voor krassen. Dit is inderdaad een punt waar je rekening mee zal willen houden op het ogenblik dat je ervoor kiest om gebruik te gaan maken van hoogglans meubels. In vergelijking met niet hoogglans exemplaren ligt de krasgevoeligheid van bijvoorbeeld een TV meubel hoogglans wit immers helaas een stukje hoger.

            De veelzijdige eigenschappen van een hoogglans meubel

Wanneer je een beeld krijgt van verschillende interieurs die mensen in hun woning hebben gerealiseerd zal je kunnen vaststellen dat er daarbij niet zelden gebruik wordt gemaakt van witte hoogglans meubels. De keuze voor wit is er één die veel mensen eigenlijk zeer snel hebben gemaakt. Dat lijkt op het eerste zicht misschien een beetje vreemd, want op wit zie je toch alles? Niet helemaal. Witte meubels die over een hoogglans afwerking beschikken zijn niet in het minst interessant omdat ze over ongelofelijk veelzijdige eigenschappen beschikken. Wat betekent dit nu precies? Zeer eenvoudig. Bij deze meubels kan je in de praktijk altijd rekenen op de onderstaande voordelen:

 

  • Je integreert ze moeiteloos in elke stijl van interieur;
  • Ze passen even goed in de woonkamer als in bijvoorbeeld de slaapkamer;
  • Wit kan moeiteloos worden gecombineerd met elke andere kleur die je wenst;

 

Bovenstaande gezegd hebbende kunnen we ook meteen stellen dat wit lang niet de enige potentieel interessante kleur is om gebruik van te maken bij een hoogglans meubel. Je zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om te opteren voor een exemplaar in het zwart of zelfs in een flashy kleur op maat van jouw wensen. In al deze gevallen zal je kunnen vaststellen dat de meubels een extra stijlvolle touch zullen geven aan je interieur die je ongetwijfeld zowel op korte als op lange termijn zal weten te waarderen.

            Twee extra interessante voordelen van hoogglans meubels

We hebben tot dusver reeds verschillende voordelen aangegeven waar je op kan rekenen bij het gebruik van hoogglans meubels in je woning. Dat is echter nog niet alles. Er zijn nog twee extra voordelen die we voor het laatst hebben gehouden. Het gaat hierbij om de volgende:

 

  1. Hoogglans meubels kunnen zorgen voor een verbeterde lichtinval in huis;
  2. Het is mogelijk dat deze meubels het ruimtegevoel verbeteren;

 

We kunnen vaststellen dat er tegenwoordig in steeds meer keukens voor wordt gekozen om gebruik te maken van witte meubels. Deze keuze wordt vaak specifiek in deze ruimte gemaakt omdat er voor de keuken menig aantal zeer interessante voordelen aan verbonden zijn. In eerste instantie zorgt het gebruik van witte kasten ervoor dat je de beschikking krijgt over exemplaren die zeer eenvoudig en bovendien ook snel schoon te maken zijn. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk zo dat witte meubels ook de lichtinval of beter gezegd de verspreiding van het zonlicht in je woning kunnen verbeteren.

 

Last but not least is het door te kiezen voor de juiste kleur voor je hoogglans meubels ook nog eens mogelijk om een extra ruimtelijk effect te creëren in je woning. Dit geldt niet in het minst voor het moment waarop je ervoor kiest om gebruik te maken van witte exemplaren. Met onze inspirerende omgeving, aantrekkelijke interieurcollectie en overzichtelijke webshop, voel jij je bij Furnea | De online meubelwinkel bijzonder thuis.