ZIJook.nl
Image default
Kinderen

kinderkamer

Een kinderkamer inrichten

Het is eigenlijk een van de leukste kamers in je huis: een kinderkamer. Als je hem inricht hoef je je niet te houden aan bepaalde ideeën in onze maatschappij over wat al dan niet stijlvol is. Bij het creëren van een kinderkamer kan je naar hartenlust je fantasie de loop laten gaan: the sky is the limit. Als je in verwachting bent van een kindje is het volgens sommige onderzoekers zelfs belangrijk om bezig te zijn met de inrichting van een kinderkamer: je bereidt je letterlijk voor op de komst van een kind en dat kan hand in hand gaan met geestelijke voorbereiding. Je denkt na over wat je kindje nodig zal hebben en natuurlijk over in welke omgeving je het kindje op wilt laten groeien. Wat zou er passen bij jouw zoon of dochter? Dat is dan natuurlijk allemaal hypothetisch gedenk, maar als je kroost een jaar of vier is dan krijgt hij of zij al bepaalde voorkeuren, is waarschijnlijk zelfs fan van een bepaald dier of van een karakter dat voorkomt in een veelbekeken tekenfilm. Dan kun je hem of haar zelf ook betrekken bij het inrichten van een nieuwe kinderkamer. Je kunt met kinderen overleggen over wat ze leuk en niet leuk vinden, en samen bedenken hoe de kinderkamer er uit moet komen te zien. Deze ruimte hoort natuurlijk een plek te zijn waarin ze zich thuis voelen; een veilige basis in wat als het goed is sowieso al een veilig huis is. Maar het gaat niet alleen om een veilig gevoel, het kan ook erg fijn zijn om een eigen plek te hebben: een ruimte die helemaal op jou is ingericht. Dat is bijvoorbeeld belangrijk bij de ontwikkeling van een gevoel van identiteit.

Kinderkamer: do’s and don’ts

Het is dus aan te raden om al wat oudere kids mee te laten denken over een kamer. Maar waar moet je verder nog op letten bij het inrichten van een kinderkamer? Zijn er bepaalde dingen die je wel of juist niet moet doen?

  • Wees duidelijk. Je zoon of dochter mag natuurlijk meedenken, en misschien zelfs beslissen wat het thema van zijn of haar kinderkamer wordt, maar wees wel duidelijk over welke consequenties aan hun keuzes zijn verbonden. Natuurlijk kunt u niet ieder half jaar de kamer opnieuw gaan inrichten, vertel daarom van tevoren hoe lang het kind moet doen met deze inrichting. Als je dochtertje nu helemaal fan is van Bob de Bouwer dan is het leuk om in een Bouwerkamer te slapen, maar over twee of drie jaar kan dat misschien wel erg vervelend zijn! Natuurlijk is het moeilijk voor vooral jonge kinderen om in te schatten hoe lang ze iets leuk blijven vinden. Blijf daarom altijd meedenken over de kinderkamer, en neem ook keuzes voor je kids; ze kunnen lang niet alles overzien.
  • Wees creatief: het hoeft helemaal niet extreem duur te zijn om een kinderkamer opnieuw in te richten, zolang je maar de juiste instelling hebt. Het verven van een kamer kan natuurlijk, maar je kunt ook al heel wat bereiken met wat goed geplaatste accessoires. Een nachtlampje, muurstickers, een nieuw dekbedovertrek: dan heb je al een heel andere kamer! Natuurlijk kun je ook veel verder gaan: nieuwe meubels, of het oververven van meubels. Of dingen die al in de kamer staan omtoveren tot voorwerpen die in een thema passen.
  • Het is vaak leuk om met een thema te gaan werken. Bedenk samen met je kind wat voor thema leuk zou zijn en kijk dan hoe je de spullen die al in de kamer staan kunt pimpen zodat ze in het thema passen. Het kiezen van het thema kan natuurlijk wel moeilijk zijn. Heb je wat inspiratie nodig?
    • Finding Nemo: blauw geschilderde muren en wat wandstickers van de figuren uit de film kunnen wonderen doen; je kind slaapt voortaan in de zee, onderwater!
    • De Disneyfilm Frozen is op het moment een groot succes. Tover de kamer om in een winterlandschap en maak van een kast een winterpaleis! Wederom wat muurstickers inschakelen voor een instant Disneyfactor.
    • Is je kind fan van een bepaald dier? Laat het overal terugkomen! Of denk aan de leefomgeving van het dier en speel daar op in; een originele kinderkamer is zo geboren!

Spullen voor de kinderkamer

Geen idee waar u dit soort decoratiespullen kunt halen? In de webshop van www.maakmijnkindblij.nl vindt u een scala aan decoratiespullen. Muurstickers van allerlei tekenfilmseries en kinderfilms zijn er te bestellen, maar ook vele behangsoorten en behangranden, nachtlampjes in thema en zelfs meubels! Wil uw kind graag een bed in de vorm van een auto? Geen probleem. Een kast in de vorm van een brandweerwagen? Zo geregeld! Ook zijn er vele dekbedovertrekken en hoeslakens verkrijgbaar met bedrukking uit allerlei populaire programma’s. Als u rondneust op deze website wordt u geheid op ideeën gebracht: binnen de kortste keren loopt u over van enthousiasme en heeft u erg veel zin om de handen uit de mouwen te steken. Moet uw kind daar eigenlijk bij helpen, het praktische werk? Ja, waarom niet! Natuurlijk geeft u uw dochter van 5 geen boormachine, maar er zijn allerlei kleine klusjes die ze wel kan doen. Helpen met vingerverven? Een schroefje aangeven als u een lamp aan het ophangen bent? Samen regelt u het, zodat uw kind ook het idee krijgt dat hij of zij de kinderkamer heeft gemaakt. Zo wordt het des te meer zijn of haar eigen plek.

Meer weten over dit artikel : Bezoek dan de website

Gerelateerde artikelen

Comfortabel fietsen en zadelpijn bij vrouwen voorkomen

Ga voor een puntgaaf en stoer autobed voor je peuter

Leuke en betaalbare kinderkleding