ZIJook.nl
Image default
Hobby en vrije tijd

Gedichten van Rob Schouten

Rob Schouten (1954) is een dichter, auteur, literatuurcriticus en columnist. Ook was hij 1993 tot 1996 bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij is bekend van zijn columns voor de Trouw, voor zijn proza, maar ook voor zich gedichtenbundels.

Stijl…
In 1978 maakte hij zijn debuut als dichter. Zijn stijl kon toen omschreven worden als elitair, hooghartig, decadent en romantisch. Zijn bundels werden kritisch ontvangen door pers en publiek. De vergelijking met Gerrit Komrij was al snel gemaakt, vanwege het choqueren. De techniek liet echter te wensen over, zo zei Anton Korteweg in het Parool over zijn eerste bundel ‘Gedichten 1’.

…Verandering
Zijn stijl is in de loop der jaren echter sterk veranderd. Tegenwoordig raakt zijn werk een gevoelige snaar zonder romantisch te worden. Het is bij tijd en wijlen zelfs grof. Dit zie je ook terug in zijn bloemlezing ‘Met de hand: bevredigende gedachten’. Het onderwerp laat zich raden.

Prijs
Rob Schouten heeft in veel literaire jury’s gezeten. Als literatuurcriticus is hij een veelgevraagde gast. Zo heeft hij tot tweemaal toe in de jury voor de P.C.Hooftprijs gezeten. Het is dan ook wrang en ironisch dat hij zelf slechts één literaire prijs (Herman Gorter-prijs) in ontvangst heeft mogen nemen in 2001 voor zijn bundel ‘Infause dienstprognose’.

Meer weten over dit artikel : Bezoek dan de website