ZIJook.nl
Image default
Gezondheid

Waarom kiezen voor wandelcoaching?

Het komt geregeld voor dat mensen met persoonlijke of zakelijke vragen rondlopen waar ze niet uitkomen. In veel gevallen wordt wandelcoaching niet direct als een oplossing gezien. Dat is jammer want coaching kan in een relatief korte tijd, nieuwe inzichten bieden. Coaching is de meest persoonlijke vorm van persoonlijke- of zakelijke ontwikkeling om struikelblokken weg te nemen, krachten of kansen in beeld te brengen en effectiviteit te vergroten. En het werkt, lees waarom.

Wandelcoaching voor iedereen
Had je vroeger een burn-out coach nodig dan moest er wel heel wat gebeurd zijn. Gelukkig is dat nu wel anders. In toenemende mate zijn mensen in staat en bereid, om te accepteren dat ze professionele hulp nodig hebben om persoonlijk en zakelijk te kunnen groeien. Het openlijk delen van deze behoefte wordt steeds meer ervaren als authentiek, eerlijk en getuigend van zelfkennis. Topsporters weten niet beter dan dat hun succes voor een belangrijk deel afkomstig is van hun coach. En schamen zich er niet voor dat te vertellen. Vergelijk het met een DJ. Vroeger een anonieme plaatjesdraaier, tegenwoordig een artiest met cult status. Door de continue professionalisering wordt coaching door haar gebruikers als effectief beschouwd. Het is een waardevol instrument voor de ontwikkeling van het lerend vermogen van een organisatie. Je ziet dan ook dat coaching op steeds meer niveaus binnen organisaties wordt ingezet.

Positieve effecten
Uit een van de grootste internationale onderzoeken op het gebied van coaching onder senior managers komen een aantal interessante zaken naar voren waarom coaching zinvol is. Allereerst, dat managers positiever werden beoordeeld door hun omgeving na afloop van het coachtraject. Verder bleek dat executive coaching meer dan gemiddeld bevorderlijk was voor het bereiken van doelen, weerbaarheid, gevoel van welbehagen op de werkplek en vermindering van depressie en stress. Uit vergelijkbaar onderzoek bleek verder dat coaching meer effect heeft dan andere ontwikkelingsinstrumenten in een werkomgeving. Dit zal niet verbazen. We hebben allemaal wel ervaringen met trainingen, seminars en workshops. Eenmaal terug op de werkvloer zijn we al snel weer ondergedompeld in de waan van de dag. En dan blijkt maar weinig echt direct bruikbaar te zijn. De tijd doet de rest. Waarom werkt coaching dan beter?

Doorslaggevende ingrediënten
Verschillende studies bevestigen dat de vijf belangrijkste persoonskenmerken in ieder geval een belangrijke rol spelen. Dat zijn ordelijkheid, autonomie, openheid, emotionele stabiliteit en algemene zelfeffectiviteit. Naarmate de cliënt er meer over beschikt, heeft dat een positief effect op het coaching-resultaat. Wat hier een rol speelt is de mate waarin een cliënt zichzelf weet te motiveren en om overeenstemming te hebben over doelen en taken binnen het coachtraject. Verder blijkt dat het eigenlijk geen rol speelt of coach en cliënt eenzelfde type mens zijn.

De coach-cliënt relatie, empatisch vermogen en positieve verwachtingen zijn echter de belangrijkste succesfactoren. Het is voor succesvolle en effectieve coaching van doorslaggevend belang om tijd te steken in het opbouwen van een sterke relatie. Hoe beter de relatie, hoe sterker de motivatie en het zelfvertrouwen van de cliënt zich kunnen ontwikkelen. Tot zover het onderzoek. Het is aan de coach om in een korte tijd die sterke relatie te ontwikkelen. Iedere coach zal dat op zijn eigen manier doen afhankelijk van zijn persoonlijkheid en interesses. 

Wil je ontdekken hoe wandelcoaching kan helpen? Zoek dan een wandelcoach bij jou in de buurt en ervaar het zelf!