ZIJook.nl
Image default
Gezondheid

Oncologische revalidatie in Tilburg

Oncologische revalidatie in Tilburg

Oncologische revalidatie is een behandeling voor volwassen patiënten die kanker hebben of hebben gehad. De focus ligt hierbij op het verbeteren van uw lichamelijk, psychisch en sociaal functioneren. Kanker is overweldigende aandoening die een grote impact op je leven heeft. Én op jouw lichaam. Hoe beter jouw fysieke en psychische gesteldheid is, hoe sneller jij herstelt na de behandeling. Bij Medifit Fysiotherapie Tilburg helpen ze je graag aan de hand van een methode die zich op de periode voor, tijdens en na de ziekenhuisbehandelingen richt. 

Revalidatie vóór de ziekenhuisbehandelingen

Een oncologische revalidatie zorgt ervoor dat je lichamelijk helemaal klaar wordt gestoomd voor ziekenhuisbehandelingen of bestralingen. Daarnaast word je in deze fase optimaal geïnformeerd over de gevolgen van bestralingen op jouw lichaam. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je met een goed gevoel aan de ziekenhuisbehandelingen of bestralingen kan beginnen en dat problemen beperkt kunnen worden. 

In de voorbereidende fase wordt doorgaans de bestralingshouding alvast met je geoefend. Het kan voorkomen dat je lijst krijgt van bewegingsbeperkingen. Dit hoeft niet per se te ontstaan door de bestralingen of behandelingen. Het komt namelijk vaak voor dat mensen als problemen hadden met de schouder of rug voordat ze ziek werden. Fysiotherapie kan hierbij veel helpen. Deze voorbereidende fase zal ervoor zorgen dat de bestralingen prettiger zijn doorgang kunnen vinden.

 

Revalidatie tijdens de ziekenhuisbehandelingen

Het is algemeen bekend dat mensen die gedurende de bestralingen actief en fit blijven de behandelingen over het algemeen beter doorstaan. Ook op langere termijn betekent een grotere kans op volledig herstel. Tijdens de ziekenhuisbehandelingen is het gebruikelijk dat de spierkracht en conditie wat achteruit gaat. Aan de hand van een oncologisch fysiotherapeut kan dit zo veel als mogelijk beperkt worden door gerichte oefeningen uit te voeren. Daarnaast wordt er ook veel aandacht besteed aan ontspanningsoefeningen. Het is belangrijk dat je je zo ontspannen mogelijk voelt. Dit heeft een positief effect op jouw slaapgedrag en dus uiteindelijk energieniveau.

 

Revalidatie na de ziekenhuisbehandelingen

Na de ziekenhuisbehandelingen wil jij natuurlijk zo snel mogelijk weer lekker in je vel zitten en fit worden. Daarom is het doel dat jij zo snel mogelijk weer jouw oude leven en dagelijkse bezigheden op kunt pakken.

Dikwijls zien we dat patiënten na de behandelingen te maken krijgen met vermoeidheid. Het is dan aan te raden aan de slag te gaan met kracht- en conditietraining. Een fysiotherapeut kan voor jou een schema op maat maken zodat jij optimaal kan revalideren. Dit zal ervoor zorgen dat jij binnen de kortste keren weer vol energie zit. Zorg er echter voor dat je niet te snel weer je dagelijkse leven gaat oppakken. Stel samen met je therapeut een stappenplan op waarmee jij je leven weer geleidelijk kunt oppakken. 

Naast vermoeidheid is het ook mogelijk dat coördinatie, evenwicht en stabiliteit verstoord zijn door de bijwerkingen van de ziekenhuisbehandelingen. Door training kan dit worden verminderd. Bij eventueel ontstane slik- en spraakproblemen wordt je geholpen door een gespecialiseerd fysiotherapeut.

Ontspanningsoefeningen zijn ook in deze fase erg belangrijk om ervoor te zorgen dat jij weer lekker in je vel zit. Je therapeut zal je ook gezondheid- en leefstijladvies geven wat ervoor zorgt dat je weer een energiek lijf krijgt en minder vermoeidheidsverschijnselen. 

https://www.medifitfysiotherapie.nl/locaties/fysiotherapie-tilburg/