ZIJook.nl
Image default
Eten en drinken

Thuis uw eigen bier brouwen

Er is steeds meer interesse om bier te gaan brouwen thuis. Daarom zijn er tegenwoordig complete brouwpakketjes te koop waar alle ingrediënten inzitten om zelf thuis uw bier te brouwen.Hoe het proces precies in zijn werk gaat en wat u moet weten voordat u uw bier gaat brouwen in uw eigen keuken, wordt hieronder beknopt uitgelegd. Bier heeft als hoofdingrediënt water. Daarnaast bevat het mout en hop voor de smaak en wordt er gist toegevoegd om er voor te zorgen dat er koolzuur en alcohol in het bier ontstaat. De gist geeft het bier ook meer karakter.

Hoe gaat het proces in zijn werk?

Bij het thuis zelf bier brouwen, gaat u de zetmeel die in de mout zit omzetten in suikers. Sommige suikers zijn vergisbaar, andere niet. De suiker is de voedingsbron voor de gist die u toegevoegd tijdens het brouwen. De gist gebruikt de suikers om deze om te zetten in alcohol en koolzuur. Hoeveel mout u gebruikt en de manier waarop u deze gaat verwarmen zullen invloed hebben op het alcoholpercentage in het bier. Eigenlijk is het niets meer dan de perfecte omstandigheden voor de gist creëren waardoor er bier gaat ontstaan.

Wat is er nodig om zelf bier brouwen te realiseren?

In principe heeft u niet eens zoveel attributen nodig om thuis uw eigen bier te brouwen. Twee grote pannen van minimaal 10 liter inhoud,een vergiet, een kook-thermometer zijn het belangrijkst. U heeft ook nog een vat of fles nodig om het mengsel in te laten vergisten.

Stap voor stap zelf bier brouwen

De eerste stap is om het water met mout op een bepaalde temperatuur te brengen. Hierdoor gaan de zetmeellichamen in de mout open en komen er enzymen vrij. Het zetmeel wordt door deze enzymen omgezet in suiker. De tempertuur van het water bepaalt of er vergisbare of niet-vergisbare suikers vrijkomen. Dit proces heet maischen.

Het suikerwater wat u nu gemaakt heeft , moet gescheiden worden van de mout. De tweede stap is namelijk om het suikerwater, wat wort genoemd wordt, te gaan koken en tijdens het koken hop toe te voegen.

Hierna moet de wort afkoelen tot een temperatuur waarbij de gist die u nu toevoegt zijn werk kan gaan doen. Gooi alles over in de fles of vat wat u heeft en laat het twee tot drie weken rusten. In deze periode zal de gist de suikers gaan gebruiken als voedingsbron om er voor u een verrukkelijk biertje van te maken!