ZIJook.nl
Image default
Dienstverlening

Rouwcentrum: afscheid nemen op een rustige plek

Het verlies van een dierbare is iets wat we vroeg of laat allemaal een keer meemaken. De een krijgt er eerder mee te maken dan de ander. Er is geen wet die bepaalt hoe dat zit. Je kunt alleen maar hopen dat het moment zo lang mogelijk op zich laat wachten. Als het moment dan eenmaal zo ver is, bijvoorbeeld wanneer een grootouder komt te overlijden, dan is het belangrijk dat er een waardig afscheid komt voor de nabestaanden. Mensen die langere tijd ziek zijn, hebben vaak al nagedacht over hun afscheid. Het klinkt wellicht een beetje gek maar voor de nabestaanden is dat best wel prettig. Vlak na het overlijden is het regelen van een begrafenis namelijk best wel heftig. Bij ons rouwcentrum in Amersfoort hebben wij jarenlange ervaring met het regelen van afscheidsdiensten. Wij hebben twee ruime aula’s tot onze beschikking in ons rouwcentrum. Ons rouwcentrum is toegespitst op de wensen van de overledene en de nabestaanden. Onze medewerkers komen na het overlijden van uw dierbare naar u huis toe om al uw wensen rustig door te spreken. Bij het rouwcentrum zorgen wij ervoor dat alle organisatie u zoveel mogelijk uit handen wordt genomen. In de eerder genoemde aula’s hebben wij ruimte voor ruim honderd mensen. Bij ons rouwcentrum organiseren we zowel begrafenissen als crematies. De kosten voor een dienst variëren. Het is namelijk zo dat iedereen zo zijn eigen wensen heeft en daarin kunnen grote prijsverschillen zitten. Wij staan voor:

  • een mooie rustige omgeving
  • goede persoonlijke service
  • ontzorgen
  • verzorgen
  • betrokkenheid

Rouwcentrum keuze uit grafbedekking

Bij ons rouwcentrum in Amersfoort hebben wij verschillende mogelijkheden voor grafbedekking. Wij hebben stenen maar veel mensen kiezen tegenwoordig voor een heel eigen ontwerp of kunstwerk. Ook kiezen veel mensen ervoor om het graf met planten te laten begroeien. Dat geeft een meer natuurlijke uitstraling. Ons rouwcentrum is rustig gelegen. Wij hebben een ruime rustplaats voor uw dierbare tot onze beschikking. Als u dierbare gecremeerd wilde worden, dan kan dat bij ons rouwcentrum. Na de crematie is het de procedure dat de as gedurende een half jaar wordt bewaard. Daarna kan het as worden opgehaald voor verstrooiing. Welke bestemming deze as zal krijgen is tevens aan u. Hierover heeft iedereen zo zijn eigen ideeën. Wij staan u daarin bij ons rouwcentrum graag bij.

Ervaring van een van onze medewerkers

Ik ben Judith en ik werk voor het rouwcentrum in Amersfoort. Veel mensen vinden het moeilijk om te begrijpen wat voor werk ik doe maar persoonlijk haal ik erg veel voldoening uit mijn werk. Natuurlijk is het overlijden van een geliefde of dierbare zeer verdrietig maar toch vind ik het troostrijke afscheid een van de mooiste dingen die er zijn. Op een uitvaart zie ik vaak dat familieconflicten zich oplossen. Mensen laten zichzelf op zo’n dag echt zien. Het is een hele intieme sfeer. Het voorbereiden en regelen van een afscheid: er komt best wel veel bij kijken. Je wilt natuurlijk dat de uitvaart vlekkeloos verloopt. Ik heb veel begrafenissen mogen regelen samen met de nabestaanden en ik iedere keer is mijn ervaring heel positief. Zelfs in zeer tragische gevallen van te vroeg gestorvenen putten mensen toch troost uit een mooi afscheid. Je wilt dat mensen met een herinnering achterblijven die goed en mooi was. Daarvoor zet ik mij iedere keer weer volledig in. Ik ben een gevoelig mens en veel van mijn vrienden vinden deze baan dan ook best wel heftig voor iemand als ik maar ik geloof dat het einde van het leven ook een nieuw begin is. In de westerse landen zien we afscheid nemen als een tragedie. Toch vind ik het mooi om afscheid ook als een nieuw begin te zien. Het is een wezenlijk onderdeel van het leven. Hoe zeer we ons ook verzetten tegen het einde. Het zal toch komen. Het is een onverbiddelijk feit. Ik denk dat we daarom van een afscheid iets moois moeten maken. Een dag die waardevol in onze herinneringen zal worden opgeslagen. Mensen hebben allemaal een soort behoefte aan onsterfelijkheid. Dat komt omdat we geen grip kunnen krijgen op het allesomvattende niets wat ons te wachten staat. Ons hersenen zijn nu eenmaal niet geprogrammeerd om in oneindigheid te denken. Dat is allemaal een kwestie van loslaten. Ik zie dat ook zo bij het organiseren van een afscheid bij ons rouwcentrum. De nabestaanden moeten proberen om dingen los te laten en uit handen te geven. Zowel de geliefde die is heengegaan als de organisatie die nu op zo’n merkwaardig moment de boventoon voert. Ik ga altijd uitgebreid in gesprek met de nabestaanden. Zo gaat de overledene voor mij leven. Dat klinkt in dit verband wellicht gek. Maar een afscheid is eigenlijk ‘het nog even in leven brengen van de persoon die is heengegaan.’ Uit de gesprekken die ik met de nabestaande voer haal ik veel informatie over de overledene en zijn of haar relatie met de wereld en de mensen om hem of haar heen. Je kunt ongelofelijk veel halen uit deze gesprekken als begrafenisondernemer. Ik geloof dat een mooie dienst valt of staat bij de betrokkenheid van de begrafenisondernemer. Je moet voor dit vak echt gevoel hebben. Dat is zeer belangrijk. Je maakt immers onderdeel uit van een aantal dagen in het leven van mensen die ze niet zo snel meer zullen vergeten. Daarom vind ik het belangrijk dat betrokkenheid op nummer een staat. Iedereen verdient een waardig afscheid.

Meer weten over dit artikel : Bezoek dan de website