De melkproductie

Als jij producten consumeert waar melk in zit dan sta je er vast niet bij stil dat deze melk ooit afkomstig was uit het lichaam van de koe. Zonder een koe geen melk. Je staat er helemaal niet bijna wat er allemaal aan vooraf is gegaan voordat jij dat glaasje melk in je hand hebt. Het is de bedoeling dat de melk lekker is en ook lang vers blijft, want bedorven melk lusten we niet. Hoe natuurlijkere de melk is hoe lekkerder van smaak de melk is. Maar als je hele verse melk hebt dan zal hij ook sneller bederven. Wat gebeurt er nou allemaal voordat jij een glaasje melk naar binnen kan gieten? Dat zal ik even uitleggen in dit artikel.

Er spelen een heleboel dingen mee die invloed hebben op de smaak en de houdbaarheid van de melk. De agrarische sector hou zich constant bezig om dit proces te verbeteren. Je kan agrarisch advies krijgen om dit zo goed mogelijk op orde te krijgen. Boeren zijn constant op zoek naar betere manieren. Een koeienstal is voorzien van ligboxen. Deze boxen zijn bedoeld voor de koeien dat ze erin gaan liggen en hierin hun eten gaan verteren en herkauwen. De koeien kunnen dit beter als ze liggen en hierdoor krijg je ook betere melk. Het is belangrijk dat de koe dus ligt. De koe moet zich dus heel erg thuis voelen in de box zodat hij zich op zijn gemakt voelt in gaat liggen. Als de koemelk produceert dan moet de melk zo lang mogelijk koud worden gehouden. De melk wordt daarom rechtstreeks vanuit de koe in een voorkoeler gestopt. De voorkoeler houdt de melk dan koud. Dit zorgt ervoor dat de melk meteen koud is nadat het uit de koe komt en dan blijft het het langste houdbaar. De koe produceert dus op deze manier lekkere melk die lang houdbaar is.

Meer weten over dit artikel : Bezoek dan de website