Zijook

Alles wat je moet weten over schroeven

Schroeven, ze zijn vaak onzichtbaar, vallen niet zo snel op, maar zijn toch niet weg te denken uit onze klusbox. Er zijn veel soorten schroeven verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Zo heeft elke schroef zijn eigen toepassing. Maar welke schroef heb je nodig voor een klus? Om dit te bepalen spelen de vorm van de kop en de schroefdraad, ook wel de spoed genoemd, een rol. Bij het onderscheiden van schroeven spelen voor verschillende fysieke eigenschappen een belangrijke rol. In dit artikel lees je waar je de schroeven voor kunt gebruiken en wat het verschil is tussen de schroeven. Ik heb de belangrijkste schroeven op een rijtje gezet.

 

Universeel schroef De universeel schroef, ook wel bekend als de spaanplaatschroef, is dé schroef die vrijwel onmisbaar is tijdens ieder klusproject. Het is de meest gebruikte schroef voor alle houtsoorten, maar ook voor plaatmateriaal. De schroef heeft een dunne schacht, een scherpe diepe draad en een extra scherpe punt waardoor hij recht en vlot het materiaal indraait. Of je nu een houtenkast uit elkaar gaat halen of een kasje in de keuken gaat ophangen. Met een universeel schroef zet je alles muurvast in elkaar.

Plaatschroeven Een andere naam voor de plaatschroef is ‘parker’. Plaatschroeven zijn gemaakt van geard staal en zijn doorlopend tot onder de kop waardoor het zijn eigen schroefdraad snijdt als deze in metaal wordt geschroefd. Met plaatschroeven kun je dunne delen bevestigen van metalen platen en strips, plastic metalen, maar ook kunststof platen kunnen worden bevestigd.

 

Houtdraadbout

De algemene naam voor het draad op schroeven is houtdraad, maar vaak is deze schroef ook te vinden onder de naam ‘houtenschroeven’. Houtenschroeven zijn ideaal om houten delen met elkaar te bevestigen. De schroeven zijn geschikt voor het plaatsen van overkappingen, schuttingen en tuinhuisjes met hardhouten planken of palen. De schroef is moeiteloos te draaien in de hardhouten planken en/of palen.

Meer weten over dit artikel : Bezoek dan de website